Welzijn op Recept: meedoen en de eerste stap

wo 15 mei, 10:35 Algemeen
Egbert Nijkamp[
Aan de slag met het spinnenweb van Positieve gezondheid.
Aan de slag met het spinnenweb van Positieve gezondheid.

Welzijn is goed in je vel zitten, ontspannen zijn, de dingen kunnen doen die je graag wilt doen. Vaak lukt dat, maar soms zit het even tegen. De huisarts of verpleegkundige kan advies en medicatie geven, maar soms is dat niet genoeg. De welzijnscoaches van Sociaal Werk De Kear helpen je dan graag verder.

Welzijn op Recept in De Fryske Marren is tot stand gekomen door de nauwe samenwerking tussen huisartsen, Sociaal Werk De Kear en de gemeente. Ze realiseerden zich gezamenlijk dat er situaties zijn waarin een traditioneel medisch recept niet voldoende is. In plaats van medicijnen voor te schrijven, schrijven huisartsen ‘recepten’ uit die gericht zijn op welzijn. Deze welzijnsrecepten geven een doorverwijzing naar welzijnscoaches. Zij ondersteunen patiënten bij het vinden van activiteiten en hulpbronnen die hun welzijn kunnen bevorderen. Het doel is om mensen actief te betrekken bij activiteiten die hen plezier geven en gelukkig maken.

Waardevolle aanvulling
Welzijn op Recept is geen vervanging voor traditionele medische behandelingen, maar het vult deze aan op een waardevolle manier. Het biedt huisartsen een extra instrument om zorg op maat te leveren aan hun patiënten en om de algehele gezondheid en welzijn van de gemeenschap te bevorderen.

Thuisbezoek
Fenna Pietersma is welzijnscoach bij Sociaal Werk De Kear. Wiebe van der By werd aan haar doorverwezen door de huisarts die vroeg of ze hem kan ondersteunen. Hij heeft last van toenemende lichamelijke klachten en voelt zich vaker ongelukkig. Ze belt meneer Van der By en vraagt of ze langs mag komen om kennis te maken. “Ja hoor, ik ben elke dag wel thuis.”, antwoordt meneer Van der By. De afspraak is gemaakt. Fenna: “Meneer ligt op de bank als ik aanbel, hij komt overeind en opent de deur. Meneer zegt dat hij de bel eerst niet had gehoord, want visite komt bij hem altijd achterom. Ook ik mag de volgende keer achterom komen.”


 Meneer Van der By aan het biljarten. 

Gezondheid
Welzijn op Recept is gebaseerd op het concept van positieve gezondheid, dat is ontwikkeld door Machteld Hubert. Positieve gezondheid gaat niet alleen over de afwezigheid van ziekten en beperkingen, maar richt zich op het vergroten van het welzijn en de energie van mensen. Het stelt een betekenisvol leven van mensen centraal. Welzijn op Recept past dit concept met succes toe in de praktijk, door mensen actief te betrekken bij activiteiten die hun geestelijke en lichamelijke welzijn bevorderen.

Fenna zit inmiddels bij meneer Van der By aan de koffie. Meneer zegt zich wat ‘down’ te voelen. Fenna vraagt hem of ze samen met hem in kaart mag brengen hoe het op dit moment gaat, ze vullen samen het spinnenweb van positieve gezondheid in. Dit spinnenweb is een uitwerking in zes dimensies van deze nieuwe definitie van gezondheid. Deze bredere benadering draagt bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Het kopje ‘meedoen’ krijgt van meneer een 5 op de schaal van 1-10. Fenna en meneer Van der By raken in gesprek over hoe dat vroeger was. Meneer heeft altijd gebiljart, maar doet dit niet meer sinds hij zich niet fijn voelt.

Biljart
Op de vraag “Als er iets in positieve zin mocht veranderen, wat zou dat dan zijn?”, antwoordt meneer Van der By meteen: “Ik zou graag weer meedoen met biljarten, maar ik ben er al een lange tijd niet geweest.” Er is een drempel om weer te gaan, dus Fenna en meneer Van der By besluiten om samen te gaan. Zo gezegd zo gedaan, meneer pakt zijn keu van de kast en ze gaan samen op pad.

Bij binnenkomst wordt Van der By gelijk herkend en verwelkomd. De gastvrouw heeft aan één blik genoeg en er staat drinken klaar. Meneer tikt Fenna aan en zegt: “Dit voelt als thuiskomen.”

Als kers op de taart wordt door de leden geregeld dat meneer in het speelschema gezet wordt en in een mum van tijd staat hij als vanouds aan het biljart. De eerste stap is gezet en de volgende stappen? Die zijn al geregeld door de leden van het biljart: “Wij brengen hem wel thuis en kunnen hem de volgende keer wel ophalen.”

Is Welzijn op Recept iets voor jou? 
Neem dan contact op met jouw huisarts voor een doorverwijzing. Welzijn op Recept wordt uitgevoerd door welzijnscoaches van Sociaal Werk De Kear.

Afbeelding