Wietze de Jong: “Gun schoenen een tweede kans. Schoenen weggooien is zonde”

Algemeen
Afbeelding

BRANDED CONTENT - We gooien met zijn allen ongelooflijk veel spullen weg, soms omdat iets versleten is of kapot, soms ook omdat iets al lange tijd niet meer wordt gebruikt. Maar sommige kapotte spullen kunnen we óók repareren. Hierdoor hebben we minder grondstoffen en energie nodig voor nieuwe producten. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee.

Een interview met Wietze de Jong van Schoenmakerij De Jong in Joure. 

Het gemak van online shoppen en de lage prijzen van grote ketens zorgt ervoor dat wij eigenlijk zonder veel na te denken telkens maar weer nieuwe kleren en schoenen kopen. Steeds vaker begint dit koopgedrag echter bij meer mensen te schuren. We willen duurzaam bezig zijn, maar het moet wel betaalbaar blijven. Hoe dan?

Goedkoop is duurkoop

We willen onze planeet verantwoorde- lijk doorgeven aan de volgende generatie. Dan moeten we stoppen met de wegwerpeconomie, meent ook schoenmaker De Jong in de Torenstraat in Joure. Het kopen van goedkope nieuwe schoenen, om ze na een tijdje weer weg te gooien als ze stuk zijn, om vervolgens wéér nieuwe goedkope schoenen te kopen, is niet duurzaam. Goedkoop is dan duurkoop.

Kopen met intentie en aandacht

“Gun schoenen een tweede kans. Schoenen weggooien is zonde”, zegt schoenmaker De Jong. “Het is beter om te investeren in goede schoenen, die lang meegaan en de moeite van een reparatie waard zijn. Goedkope schoenen lijken leuk, maar ze hebben een enorme impact op het milieu. Niet alleen als gevolg van de productie, ook vanwege het transport en het uiteindelijke ontbinden van de schoenen op stortplaatsen. Wanneer we onze schoenen kopen met intentie en aandacht, vergroten we onze kans thuis te komen met een kwalitatief hoogstaand paar. Een dergelijk paar gaat langer mee en zo zorgen we er weer voor dat er minder afval op de hoop terecht komt. Schoenen laten herstellen is met andere woorden beter voor het milieu. En herstellen is goedkoper dan de aanschaf van alweer een paar nieuwe schoenen.”

Afvalberg

“In Nederland worden jaarlijks zeventig miljoen paar schoenen verkocht”, weet De Jong. “Dat is gemiddeld drie tot vier paar schoenen per Nederlander. Slechts tien tot vijftien miljoen paar daarvan wordt gerepareerd door een schoenhersteller. De rest, ruim vijftig miljoen paar schoenen, gooien we elk jaar weg. Zo ontstaat er in de loop der jaren natuurlijk een enorme afvalberg. Dat vinden wij verschrikkelijk. En dan te weten dat heel veel van deze schoenen alleen maar een losse of versleten hak hadden of een gat in de zool, een kapot inlegzooltje of stiksel of iets anders dat gemakkelijk te repareren was geweest. Sneakers, wandelschoenen et cetera worden door ons gereinigd, maar ook voorzien van gehele nieuwe onderwerken. Zo zijn ze weer als nieuw en kunnen ze weer langere tijd mee.”

Schoenen op deze manier een tweede kans geven is met andere woorden stukken beter en goedkoper dan ze op de afvalberg te laten belanden. De Jong: “Bovendien worden grondstoffen steeds schaarser en de manier waarop goedkope artikelen worden geproduceerd geeft ook grote vraagtekens. En denk ook aan het  transport van al deze goederen. Als we investeren in goederen die langer meegaan, en de moeite van het repareren waard zijn zorgen we met zijn allen voor een duurzame wereld. Het repareren van schoenen zorgt ervoor dat er minder grondstoffen en energie nodig zijn voor productie van deze nieuwe producten.”

‘Veel voetklachten ontstaan door verkeerd schoeisel’

De Jong merkt in zijn werk als registerpodoloog ook dat een paar kwalitatief goede schoenen beter zijn voor je voeten. “We zien dat vele voetklachten ontstaan door verkeerd schoeisel. Laat je goed adviseren bij de aanschaf van nieuwe schoenen. Let op de pasvorm, de lengte en breedte, maar ook wreefhoogte. Met een stevig contrefort, dat zorgt voor een stevige hiel, heb je een beter looppatroon en minder klachten. Als er dan ook nog een goed voetbed of steunzool in zit, heb je hier jaren plezier van. Het lopen is belangrijk voor velen, dus zorg goed voor je voeten en schoenen. Kom eens vrijblijvend langs met je schoenen, dan kunnen we je een goed advies geven voor onderhoud of reparaties.”

Ook in deze schoenmakerij in Joure is met andere woorden veel aandacht voor duurzaamheid. Niet alleen de zonnepanelen op het dak, die zorgen voor de energiebehoefte, maar ook de minder energie nemende ledverlichting en de duurzame machines zorgen voor een milieuvriendelijke reparatie. Ook wordt het minimale afval gescheiden afgevoerd.