“Toen ik op de weegschaal stond, dacht ik: er moet iets veranderen”

grootdefryskemarren
Afbeelding

Afgelopen april liep Bauke Wierda uit Joure de Marathon van Rotterdam. Eindelijk, het stond al twee jaar als doel gemarkeerd op de kalender. Wat startte als een lifestyle-verandering voor Bauke, mondde uit in het behalen van deze geweldige prestatie. De weg ernaartoe was niet altijd even makkelijk en eiste ook zeker veel van de achterban. Maar het is wel een mooie weg, en de route ernaartoe heeft Bauke veel meer gebracht dan hij had gedacht. Hij vertelt over zijn mindsetverandering, doelen stellen en waarom het steunen van de KWF kankerbestrijding werd gekoppeld aan zijn missie.

Bauke Wierda (1970) wordt geboren in Sneek en woont sinds zijn zevende in Joure. Hier groeit hij op bij zijn ouders en zijn één jaar jongere zus Annelies. Bauke gaat naar de mavo en ontmoet in die tijd Margje. Sindsdien zijn ze beste maatjes die samen ook de havo en de heao - commerciële economie - afronden. Als Bauke terug komt van een uitwisselingsproject van een halfjaar in Londen ontdekken ze dat ze toch wel iets meer zijn dan maatjes. Ze trouwen en krijgen vier kinderen: Sjouke (inmiddels 20), Fenna (17), Hette (14) en Hidde (14). “Als ik ergens binnenkom met ‘mijn ploeg’ dan ben ik onwijs trots”, glundert Bauke. Bauke is werkzaam in de foodsector. Sinds 2007 werkt hij voor Koopmans Koninklijke Meelfabrieken. Hij houdt zich bezig met inkoop en duurzaamheid van met name granen.

Knop gaat om

Bauke Wierda houdt van gezelligheid: een hapje, drankje en een sigaartje erbij. Voor zijn werk draagt hij pakken en wanneer hij zichzelf in de spiegel aankijkt, vindt hij dat niet verontrustend. Het staat prima. Voor de beeldvorming: Bauke is 1.98 meter lang en weegt in die tijd op zijn zwaarst 117,8 kilo. Op een dag staat hij op de weegschaal en kijkt hij in de spiegel. Bauke:  “Toen in op de weegschaal stond, dacht ik: er moet iets veranderen. Als ik zo door ga, weeg ik straks 120 kilo.’ Alsof er een knopje in zijn hoofd omgaat, besluit Bauke dat hij zo niet door kan gaan. Hij wil zo lang mogelijk genieten van zijn gezin en er zelf alles aan doen om een zo gezond mogelijk lichaam te krijgen. 
Gezonde keuzes maken

Als eerste verandert hij zijn eetpatroon. Gingen ze bijvoorbeeld gourmetten, dan zat Bauke nog als laatste aan tafel het vlees op te maken. Vanaf nu niet meer, hij gaat minder eten. In de bedrijfskantine maakt hij gezondere keuzes dan voorheen: geen kroketten of gebonden soepen meer. Ook laat hij in die tijd de alcohol staan. Hij volleybalt al zijn hele leven en besluit daarnaast te gaan hardlopen. Zijn allereerste rondje is drie kilometer lang en van hieruit gaat hij dit zelf uitbouwen. Elke keer een stukje verder. Hij boekt snel resultaat. De kilo’s vliegen er af. Hij gaat doelen voor zichzelf stellen en die doelten haalt hij. Bauke merkt dat hij hier ook mentaal sterker door wordt. Het geeft hem zelfvertrouwen.

Groot verdriet

In 2015 vindt er een verdrietige gebeurtenis plaats in het leven van de familie Wierda. Zijn schoonzus Joan, de vrouw van Annelies, overlijdt op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van botkanker. Joan was een sportieve en positieve vrouw. Bauke en zijn zus Annelies besluitten ter nagedachtenis van Joan om samen mee te doen aan de Jouster Merke Loop. Hier deed Joan elk jaar aan mee. Bauke geniet van het meedoen aan loopwedstrijden, zoals de Berenloop, Mar-athon Sneek en Loop Leeuwarden.  ”Je loopt met gelijkgestemden, het is heel gezellig het gaat vooral om de beleving die je samen hebt”, aluds Bauke. Hij stelt een nieuw doel vast: “Voordat ik vijftig wordt, wil ik een héle marathon lopen.” Zijn vrouw Margje stelt als voorwaarde dat hij dan ook stopt met roken.Marathon van Rotterdam

Bauke gaat aan de slag met een trainingsschema. Dit kost veel tijd en die tijd ben je niet bij je gezin. Hij laat zich sponsoren voor de KWF kankerbestrijding en haalt veel donaties binnen. Zo komt alles samen voor hem. In 2020 is hij er helemaal klaar voor. Tijdens het trainen - hij is dan op de 32 kilometer - hoort hij door zijn oortjes dat de Marathon van Rotterdam vanwege de coronamaatregelen niet doorgaat. Dat is écht een domper. Hij gaat nu niet voor zijn vijftigste levensjaar zijn doel behalen. 

Zodra het weer kan wil hij zijn doel behalen, het is wel lastig om continu op zo’n hoog niveau te blijven trainen, dat lukt simpelweg niet. Dan is het 10 april 2022 zover, de Marathon van Rotterdam gaat door. Ondanks een slechtere voorbereiding vanwege drukte en blessures, gaat Bauke ervoor. “Als het niet kan zoals het moet, moet ’t maar gaan zoals het gaat”, zegt hij. Het is niet makkelijk, verre van zelfs, maar als hij over de finish komt en een hand krijgt van Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, en hij zijn familie ziet, weet hij het zeker: ”Ik heb mijn doel bereikt.’

Tekst en foto’s: Lotte van der Meij