Voorzitter van RVLC Pieter Kraak: “Het wordt wel weer tijd voor wedstrijden”

DFM - Het is bijna winterstop voor de meeste buitensporten, zo ook voor RVLC (Renado, VVI, Langweer combinatie). De pupillen en junioren van de drie moederverenigingen sporten in teamverband met elkaar. Dit is al jarenlang het geval, de jeugdspelers weten niet anders meer. Waar er bij de drie voetbalclubs door de senioren in viertallen mag worden getraind is dat voor de jeugd tot achttien jaar gelukkig anders. Pieter Kraak, voorzitter van het samenwerkingsverband in de jeugd, is in ieder geval tevreden over hoe één en ander binnen de vereniging is opgepakt.

“Sinds 13 oktober is het allemaal wel weer anders geworden. Vanuit het bestuur hebben we gekeken wat we allemaal voor onze leden konden gaan doen. Niet kijken naar wat er niet kan, maar juist naar wat er wél kan. Gezien er geen wedstrijden zouden worden gespeeld is het ook voor de zaterdagen van belang geweest om spelers een passende invulling voor te schotelen. We hebben onder andere onderlinge wedstrijden gespeeld, maar ook mixtoernooitjes. Dat betekende soms iets meer geregel want dan heb je bijvoorbeeld een bepaalde leeftijdsgroep op één van de drie sportparken, maar het is allemaal heel goed verlopen”, aldus Kraak. 

Invulling
Om de jeugdspelers niet steeds hetzelfde te laten ervaren, hebben de leden van de technische commissie meerdere dingen georganiseerd. “Zo heeft Bas Bijen, hoofdtrainer van VVI, eens een training gegeven aan de jeugd en dat wilde hij nog wel eens vaker doen. Er is een clinic geweest van sc Heerenveen, Inne Schotanus (hoofdtrainer van vv Jubbega, red.) heeft training gegeven, en we hebben een bezoek aan een soccerhal in Wolvega gebracht. Daarnaast hebben we dus mixtoernooitjes gespeeld, de jeugd is altijd positief en zodoende hebben we deze periode toch nog goed kunnen invullen.”

Pieter Kraak, die ook als jeugdleider actief is bij een onder15 team, heeft op scholen flyers laten uitdelen, dat ook niet-leden konden aansluiten. “Dat heeft zelfs nog nieuwe leden opgeleverd, ondanks dat het ons primair gaat om de kinderen überhaupt aan het sporten te houden. Ik ben dan ook positief gestemd over de afgelopen weken. Inmiddels merk je wel dat de jeugd weer uitkijkt naar het spelen van wedstrijden. Persoonlijk vind ik dat ook wel erg prettig. Ondanks dat de TC fantastisch werk heeft geleverd is het voor veel jongens en meisjes wel hetgeen wat voetbal nog leuker maakt.”

KNVB
Bij de KNVB hoopt men in januari de competities weer op te starten. Kraak: “Dat zou heel erg mooi zijn. In de eerste vier competitieronden heb je een voorlopige ranglijst, maar dat zegt nog erg weinig. We moeten in de komende periode nog teams gaan laten indelen. Begin dit voetbalseizoen bleek dat er sommige teams wat te laag waren ingedeeld en werden ze door de bond alsnog omhoog gezet. Normaal kun je dat halverwege, na een najaarscompetitie, zelf ook beter inschatten. Dat is nu wel even lastig. Onze eerste teams spelen nu in de eerste klasse. Die ambitie hebben we ook als bestuur, we willen jongens kunnen laten spelen op hun eigen niveau. Gezien we in de meeste leeftijdscategorieën meerdere teams hebben kunnen we qua indeling ook kijken naar het niveau van de spelers. Uiteindelijk willen we natuurlijk de jeugd laten doorstromen naar de drie moederverenigingen.”

Sportpark
Een van de wensen die Kraak nog heeft voor de jeugdafdeling van de drie gezamenlijke clubs is een nieuw complex. “Ik kijk alleen maar naar de jeugdafdeling en momenteel is het voetballen op drie verschillende complexen. Dat is weliswaar nog steeds te doen, maar toch zou het prettiger zijn om één vereniging op één complex te hebben. Hierdoor ontstaat er nog meer cohesie. Wat er nu mist is eigenlijk een stip aan de horizon. Als we nu zeggen dat er op een bepaald moment, 2025, 2030 of een ander jaartal een samensmelting zou komen op één complex, dan kunnen we daar als clubs ook naartoe werken. Dat is overigens een persoonlijke wens. Waar het sportcomplex dan zou moeten komen? Ergens tussen waar nu de huidige locaties van Renado en VVI zijn. Voor Langweer is het per definitie anders, gezien afspraken met andere sportverenigingen in het dorp.”

Uitstroom
“Ik sta er vrij helder in”, vertelt Pieter Kraak tot slot. “Wij hebben al een samenwerking vanaf de jongste jeugd, de spelers hebben vervolgens een hele jeugdopleiding samengespeeld en gaan dan normaal gesproken naar de club waar ze zich ooit als lid hebben aangemeld. In de praktijk zijn de kinderen uit Langweer vaak lid van Langweer, maar spelen bij RVLC. Na de jeugd zullen zij in principe naar de senioren van Langweer doorstromen. De uitstroom gaat in de praktijk prima. Toch is het niet een verplichting om terug te keren bij de moedervereniging. Als een jongen zo getalenteerd is dat hij op een niveau hoger kan spelen, dan moet diegene dat juist doen als hij dat zou willen. Die ontwikkeling is normaal en dat gaat heel natuurlijk. Scheve gezichten moet je niet hebben. We hebben elkaar nodig als verenigingen, zeker voor de doorstroom.”

Tekst: Joeri van Leeuwen

Foto’s: Joeri van Leeuwen en RVLC
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden