Verlegger van grenzen en een voorbeeld voor de maatschappij: Epke Zonderland stopt na 20 jaar

HEERENVEEN / LEMMER - Een voorbeeld voor de topsport én de maatschappij, verlegger van grenzen, een turner die alles heeft: broer Herre Zonderland en turncoach Tjalling van den Berg komen complimenten tekort om de carrière van de Lemster turner te omschrijven.

"Meer zat er niet in. Hij heeft het maximale eruit gehaald", verwijst broer Herre Zonderland naar de allerlaatste oefening van Epke Zonderland. "En dan is het ook het moment om terug te kijken." Dat er nogal wat is om op terug te kijken, weet ook Herre: "Twintig jaar bijna, potverdikke! Hij heeft wel wat neergezet."

'De leeuw van Lemmer' kwam als jongetje binnen bij turncoach Tjalling van den Berg, met zijn twee broers. "Johan was wat aan de slappe kant, Herre durfde niet zoveel en Epke werd vaak naar voren geschoven als er iets nieuws moest gebeuren", zegt Van den Berg. "Epke durfde eigenlijk alles. Hij had fysiek en mentaal alles, hij deed dingen die niet voor mogelijk werden gehouden."

Tjalling van den Berg
Een van de eerste grote successen voor Epke was zijn nominatie voor de Olympische Spelen van 2008. "Ik had stiekem steeds meegerekend, ik wist heel snel dat hij zich geplaatst had", zegt Herre Zonderland. "Dat was voor het eerst sinds tachtig jaar."

Daarmee slaagde een project waar de familie al heel lang mee bezig was. "Wij wilden naar de Olympische Spelen en op een gegeven moment hadden wij door dat Epke het kon halen", zo vertelt Herre.

In de jaren daarna kwam succes na succes. Het hoogtepunt voor Van den Berg was het goud op de Olympische Spelen in Londen. "Daar liet hij drie vluchtelementen achter elkaar zien. Dat kon daarvoor eigenlijk niet. Maar daarvoor heb ik ook al zoveel flow-momenten bij hem gezien. Als jongetje al."

Lees het complete verhaal en beluister de reacties op www.omropfryslan.nl/nieuws/1080102-verlegger-van-grenzen-en-een-voorbeeld-voor-de-maatschappij-epke-zonderland-stopt-na
Archieffoto's: Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma