SC Joure viert eeuwfeest met reünie en festiviteiten

JOURE - SC Joure bestaat honderd jaar en viert dat op vrijdag 3 juni met een reünie voor leden en oud-leden van 18 jaar en ouder van voetbalvereniging De Kooi, RKVV Friso en SC Joure. Een dag later zijn diverse activiteiten en een slotfeest voor de leden.

Het eeuwfeest van SC Joure stond eigenlijk gepland voor 20 maart 2020, exact 100 jaar na de oprichting. Vanwege corona werd de reünie destijds uitgesteld. Ook andere festiviteiten in juni dat jaar werden afgeblazen.

'Olympia'
In 1905 werd de eerste aanzet gegeven voor een voetbalclub in Joure: ‘Olympia’. Na een aarzelende start speelde de club een aantal jaren competitie, maar als snel gaat de club ter ziele. ‘Olympia’ herrees in 1920 uit de as maar wist pas enkele jaren later een vaste plek in Joure te bemachtigen.

Het bleek voor de nieuwe club lastig om een vast veld te vinden. Maar in 1923 lukt het toch en heel toevallig was dit dezelfde plek waar het oude ‘Olympia’ eerder speelde. Jan Slof was de koper en hij verhuurde het voor 250 gulden per jaar aan de club. In 1925 werd de naam van de club veranderd in De Kooi, vernoemd naar de streek waar het veld was te vinden: bij de tramhalte De Kooi.

Voetballen bij Theresiahuis
In 1930 bleek er plaats voor een tweede voetbalvereniging in Joure. Op 26 mei werd daarom de rooms-katholieke voetbalvereniging Friso opgericht. Omdat het slechte tijden waren, was het niet gemakkelijk om een clubkostuum te kiezen, want het mocht niet al te veel kosten. Er werd daarom gekozen voor een zwarte broek met een wit shirt. Op het shirt werd een Fries vlaggetje genaaid. Het veld van de nieuwe club lag in die beginjaren bij het Theresiahuis.

Het aantal leden van beide clubs groeit, maar Joure verandert. Het Friso-terrein moet eerder dan verwacht worden benut voor woning- en scholenbouw. Daarnaast ziet het gemeentebestuur van Haskerland geen kans om op het nieuwe sportveldencomplex twee volledige accommodaties voor spelers en publiek te realiseren. Omdat daarnaast de sportieve prestaties ook niet overhielden, bleken er genoeg factoren te zijn om te fuseren. In 1965 gaan De Kooi en Friso daarom op in de nieuwe voetbalclub.

Nieuwe naam
De KNVB stelde als oprichtingsdatum 20 maart 1920 vast. De eerste jaarvergadering was op 16 augustus 1965 in Hotel van Terwisga. Er stond een belangrijk punt op de agenda: het kiezen van de nieuwe naam. Meer dan de helft van de stemmen gingen naar Sportclub Joure. De andere twee opties: Olympia ’65 en Avena redden het niet. Vanaf deze dag is Sportclub Joure een begrip in de omgeving geworden. De eerste jaren werd er alleen gevoetbald bij de club. Totdat in 1971 de korfbalvereniging KV De Jouwer aansluiting vond binnen de club.

Reünie en slotfeest
De reünie voor leden en oud-leden is op het terrein van SC Joure en begint vrijdagmiddag om 17.00 uur. De muziek wordt verzorgd door de SC Joure All-Stars-Band en een aantal SC Joure dj’s.

Een dag later is er een bomvol programma op de Hege Simmerdyk. Vanaf 9:00 uur begint het Jumbo Slottoernooi voor alle voetballende leden van de club. Ook de korfballers komen die dag in actie bij een ouder-kind toernooi en pjuktoernooi. Om 17:00 uur is het spel ‘waar schijt de geit’ op het hoofdveld. Wie raadt op welke plek de geit op het hoofdveld schijt wint een mooie prijs.

’s Avonds is er een bbq voor alle leden en de afsluiting van de festiviteiten is een groot slotfeest. Onder andere Straight on Staige, Marco Tomassen en DJ Sieds geven een optreden.