sc Heerenveen verliest in eigen huis van Sparta

Foto: sc Heerenveen/FPH

HEERENVEEN - sc Heerenveen heeft een goed eerste halfuur tegen Sparta niet bekroond met een zege. De Rotterdammers hielden stand, kwamen net voor rust op voorsprong en liepen in de tweede helft uit: 1-3.

Trainer Kees van Wonderen begon de wedstrijd met dezelfde elf namen als vorige week tegen Utrecht. Toen won Heerenveen met 2-0 en dat was al de tweede overwinning in evenveel wedstrijden.

Ook tegenstander Sparta is goed aan het seizoen begonnen, met een zege en een gelijkspel. Toch was Heerenveen in de openingsfase oppermachtig.

Nadat Spartaan Joshua Kitolano vanaf de rand van het strafschopgebied recht op Andries Noppert schoot, nam Heerenveen het initiatief over. En het was een klein wonder dat de Friezen niet op voorsprong kwam.

Eerst raakte Osame Sahraoui met een laag schot de paal, in de rebound hield Nick Olij spits Ion Nicolaescu van het scoren af. De aanval bleef in leven: Sahraoui zette voor op Nicolaescu, maar opnieuw keerde Olij.

Nog geen minuut later werden Syb van Ottele en alweer Nicolaescu gevaarlijk, maar de doelman van Sparta hield zijn ploeg op de been in deze fase.
 
Heerenveen was duidelijk beter in dat eerste halfuur, maar scoren lukte niet. Aan de andere kant van het veld lag de bal er wel in, tien minuten voor rust.

In de opbouw verloor Simon Olsson de bal. Koki Saito pikte 'm op, combineerde met Arno Verschueren en schoot: Noppert keerde de inzet, maar stompte de bal recht naar voren, het veld in. Tobias Lauritsen twijfelde niet en haalde direct uit: 0-1.

Na de rust haalde Heerenveen niet hetzelfde niveau als daarvoor. Sparta profiteerde er optimaal van, geholpen door Noppert. De doelman verwerkte een afstandsschot van Verschueren niet goed en legde de bal klaar voor de voeten van Saito. De Japanner kon eenvoudig de 0-2 binnenwerken.
 
De Rotterdammers roken bloed. Verschueren had de 0-3 op z'n voet, maar schoot een op het oog eenvoudige bal naast. Kort daarna was het wel opnieuw raak. Saito trok op de linkerkant naar binnen en schoot. Die bal in de korte hoek leek houdbaar, maar niet voor Noppert.

Heerenveen leek het vertrouwen helemaal kwijt, maar Pawel Bochniewicz gaf de Friezen toch hoop op een comeback. De Poolse verdediger kopte twintig minuten voor tijd raak op aangeven van Sahraoui.


Haye mist en krijgt rood

Thom Haye was daarna dicht bij de echte aansluitingstreffer, maar zijn harde schuiver ging net naast het doel van Olij.

In het vervolg was de grootste kans niet voor Heerenvene, maar in de counter voor de bezoekers. Camiel Neghli schoot naast.

Heerenveen verloor niet alleen de wedstrijd, maar in de slotfase ook nog Haye. In de blessuretijd haalde hij aanvaller Charles-Andreas Brym onnodig hard onderuit: rood.