,,Red Thialf'', noodoproep van schaatsers aan Den Haag

HEERENVEEN - In een brief aan politiek Den Haag doet een groep schaatsers een noodoproep voor steun aan Thialf. De brief is in handen van De Telegraaf. Onder andere Sven Kramer, Ireen Wüst en oud-schaatser Rintje Ritsma ondertekenden de roep om financiële steun voor het Heerenveense ijsstadion.

Met nog drie dagen te gaan start het Olympisch schaatsseizoen met de NK afstanden. Thialf staat echter het water tot de lippen. Als er niet snel geld wordt vrijgemaakt om de ijstempel te redden, dan moeten de deuren dicht. Volgens de schaatsers is dat reden te meer voor onder andere politiek Den Haag om tot actie over te gaan.

Rintje Ritsma laat aan De Telegraaf weten dat hij zich niet kan voorstellen dat het iconische stadion moet sluiten. Douwe de Vries, voorzitter van de atletencommissie van schaatsbond KNSB, onderschrijft eveneens dat er snel actie nodig is om het Thialf ijs veilig te stellen voor trainingen van de topschaatsers.

Provincie Fryslân
Thialf heeft al lange tijd last van financiële tekorten. Eerder dit jaar maakte Thialf er al melding van dat het rekening houdt met een mogelijk faillissement. Grootste aandeelhouders is sinds 2013 met 50 miljoen euro de provincie, dat vijf jaar later al geld vrij moest maken om een faillissement van het ijsstadion af te wenden.

Er is de afgelopen periode een reorganisatie doorgevoerd om op personeelskosten te besparen. Ook wordt er op energieverbruik bespaart door bijvoorbeeld de verlichting in het stadion meer op lager niveau te laten draaien.

Zonnepanelen
Een deel van het verlies komt voort uit het feit dat de vele zonnepanelen die op het dak liggen niet gebruikt mogen worden. De verzekeraar heeft in een eerder stadium aangegeven het ijspaleis niet te dekken, omdat de panelen met het isolatiemateriaal niet veilig zijn.

Bron: Omrop Fryslân/De Telegraaf