Premier Rutte laat mogelijkheid voor wedstrijden marathonschaatsen onderzoeken

Archieffoto
Foto Gewoan Dwaan-Douwe Bijlsma

DEN HAAG- Premier Mark Rutte is teruggekomen op zijn uitspraak van vrijdag dat er geen uitzondering gemaakt wordt voor schaatswedstrijden op natuurijs, mocht de komende vorstperiode daar lang genoeg voor aanhouden. Rutte verklaart dat er overleg is tussen minister Grapperhaus, schaatsbond KNSB en veiligheidsregio's of het toch mogelijk is voor een beperkte groep topmarathonschaatsers een of meerdere wedstrijden te organiseren.

Marathonschaatsen is eerder niet aangemerkt als topsport, waardoor er zolang de coronamaatregelen gelden geen wedstrijden kunnen worden gehouden. "We kunnen wellicht leren van het Thialf-regime", zei Rutte, doelend op de langebaanwedstrijden van afgelopen weken die in een zogenoemde bubbel werden gehouden. "Schaatsers en begeleiders zullen dan wat moeten opgeven wat hun vrijheid betreft, maar ik denk dat ze dat er wel voor overhebben", aldus Rutte.

Tien topdivisieploegen 

Tien topdivisieploegen stuurden daarom maandag een open brief aan de KNSB waarin ze de bond vroegen om er alles aan te doen om een natuurijsbubbel mogelijk te maken. Het zou dan een bubbel moeten worden zoals bij het langebaanschaatsen, waarbij de schaatsers regelmatig getest worden en alleen om te trainen en voor wedstrijden uit hun hotel komen.

Minister Tamara van Ark van Sport zei maandagmiddag in gesprek met de KNSB te gaan over het wel of niet toestaan van schaatswedstrijden op natuurijs.