Ook stortbui krijgt kaatsers niet van het veld in drukke week

BALK - Met maar liefst drie partijen binnen zes dagen was het een van de drukste weken van het kaatsseizoen op het veld van KV Cannegieter.

Een spontaan idee van Leendert Louwsma leidde dinsdag 17 augustus tot de Stroompartij. Samen met mede-sponsor Tjipke van der Galiën wilde Louwsma wat extra geld voor de kas genereren, omdat het nieuwe clubgebouw ook een hogere stroomrekening met zich meebrengt.

Toeval of niet, na drie partijen stond Louwsma zelf met de krans om de nek en het dikste pakket met lekkernijen van Bakkerij Meinsma in de handen. Samen met Erik Wieling en Hessel Miedema won hij drie partijen.

Achter het drietal vochten twee jonkies voor het eerst mee om de prijzen bij de senioren. Ruben Hendriks (13) en Sverre Stobbe (12) zijn eigenlijk nog pupil, maar weerden zich uitstekend tussen de ‘oudjes’. Hendriks pakte met Jacob Schotanus en Frank Veltman de tweede prijs en Stobbe was met Michel Dölle en Hessel Miedema goed voor de derde prijs.

Stobbe junior keek met genoegen terug op zijn seniorendebuut. In de tweede partij verschalkte hij met een dikke kaats met alles aan de hang (5-5 6-6) zijn vader Johan.

Drie dagen later
Drie dagen later stond Sverre Stobbe met een krans om de nek. Tijdens de AVK Partij voor jeugd won hij bij de pupillen en schooljeugd al zijn wedstrijden. Er werd drie keer in wisselende samenstelling gekaatst. Ook Senne Bouma (tweede) en Jorinde van der Vaart (derde) wonnen drie keer, maar kregen iets meer eersten tegen. Tessa Oenema en Jorik de Vries pakten de vierde en vijfde prijs.

Bij de welpen moest er voor het eerst een spijker in de gevel van de familie De Groot worden geslagen. Venne de Groot verzamelde 18 van de maximaal 21 punten en was daarmee de sterkste. De krans ging mee naar huis. Fenna Rienstra en Emma Hornstra werden tweede en derde. Na hun wedstrijd bleven de jeugdleden op het veld kamperen tijdens hun jaarlijkse kaatskamp.

Laatste van kaatszesdaagse
Zondag stond de laatste wedstrijd van de kaatszesdaagse op de agenda. Net voordat de perken voor de Siero Partij zouden worden gelegd, brak een wolkbreuk los boven Balk. Een groot deel van het veld stond blank, maar achterop liep het water snel weg en kon toch worden gekaatst.

Het was de jeugd die de macht greep. Naast Sverre Stobbe en Ruben Hendriks deed ook Pieter Haantjes mee (12). Stobbe en Haantjes mochten met oud-PC-winnaar René Anema het perk betreden. Die coachte de hele middag en zette de snelle jongens steeds op de juiste plaats. De twee leiden Anema naar weer een mooie overwinning in zijn loopbaan.

Drie andere parturen waren niet tegen het jeugdige drietal opgewassen. In de finale streden ze om de kransen tegen Hessel Miedema, Kees Sikkema en Johan Stobbe, die samen ongeveer drie keer zo oud waren als de drie winnaars.

Het partuur van Anema stond telkens voor, maar in de slotfase werd het nog spannend. Bij een 5-4 achterstand kreeg het partuur van Miedema twee kansen om er 5-5 van te maken. Op 5-4 6-6 beslisten Haantjes (prima opslag) en Stobbe (retourslag tot in het perk) echter de wedstrijd. Anema kreeg voor zijn coaching de koningsprijs.

In de herkansing waren de bloemen voor Jacob Schotanus, Lolke Hotsma en Hendriks. Alle winnaars werden door sponsoren Siep en Roelie Berkenpas ook overladen met droge worsten.