''Omdat-ie ballen stopt'': Louis van Gaal over waarom Andries Noppert is opgeroepen voor Oranje

Andries Noppert in het doel bij SC Heerenveen Foto SC Heerenveen / FPH.nl

HEERENVEEN / JOURE - Veel wil bondscoach Louis van Gaal niet kwijt over de selectie van Jouster keeper Andries Noppert het Nederlands elftal. Noppert, doelman bij SC Heerenveen, werd geselecteerd uit tien tot vijftien doelmannen die door Van Gaal en keeperstrainer Frans Hoek in de gaten werden gehouden.

Het antwoord op de vraag waarom Andries Noppert gekozen is, is simpel: ,,Omdat-ie ballen stopt. En als keeper moet je ballen stoppen." De 71-jarige bondscoach wil op het waarom verder niet in gaan. ,,In principe praat ik daar niet over. Ik ga de ene speler niet vergelijken met de ander. Want dan ga je een vergrootglas leggen op de spelers en dat wil ik ze ook niet aandoen. Dus ik maak jou niet wijzer dan je al bent", zegt Van Gaal tegen Omrop-verslaggever Arjen de Boer.

'Noppert in Oranje'
Het is ongeveer een halfjaar geleden dat Van Gaal Noppert in het oog kreeg. ,,De eerste keer was bij Go Ahead Eagles, toen het publiek 'Noppert in Oranje' ging schreeuwen. Dat was grappig. Toen kende ik hem wel, maar niet goed genoeg. Daarna krijg je hem veel beter in de gaten."
Van Gaal hoopt de keeper van sc Heerenveen in deze week beter te leren kennen. "Keeper zijn is een specifieke en belangrijke functie in een elftal. Daarom zijn ze ook geselecteerd", zegt Van Gaal, die de keepers deze week druk aan het werk zet.

Testen
Hij laat ze, en Noppert dus ook, allemaal testen doen om te kijken wie het best is in het tegenhouden van strafschoppen. "Hij gaat ook die testen ondergaan, want wij zoeken de beste penaltykiller. In al die toernooien is gebleken dat penalty's vaak de doorslag geeft, dus daar geef ik extra aandacht aan."

Het Nederlands elftal speelt deze week twee wedstrijden in de Nations League. Het zijn de laatste duels voordat Oranje in november het wereldkampioenschap speelt. Donderdag speelt Nederland een uitwedstrijd tegen Polen in Warschau. Zondag is in de Johan Cruijff Arena België de tegenstander.

De grote vraag is of Noppert in actie zal komen in die duels. Van Gaal daarover: ,,Dat is een vraag voor jou en een weet voor mij."

Bron: Omrop Fryslân