Olympisch kampioene Ireen Wüst geeft startschot en fietst mee met 16 Dorpentocht

Ireen Wüst wint voor de zesde keer olympisch goud Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - De afgelopen twee jaar werd de 16 Dorpentocht in Joure door het coronavirus noodgedwongen als digitale ‘Zwifteditie’ verreden. Het bestuur is blij dat ,,het dan eindelijk zover is, de 16 Dorpentocht 2022. Dit jaar met als thema ‘Ode aan de kermiskoers’. Proef een klein beetje Vlaamse fiets spirit op ons start/finish terrein en ook onderweg.''

Het startschot zal worden gegeven door zesvoudig olympisch kampioene Ireen Wüst. Wüst, die de schaatsen inmiddels aan de wilgen heeft gehangen, is één van de drijvende krachten achter de Paulien van Deutekom Foundation. Vernoemd naar schaatsster Paulien van Deutekom.

Paulien van Deutekom
Op 2 januari 2019 overleed Paulien aan de gevolgen van longkanker. ,,Ter nagedachtenis aan haar; warme vrouw en prachtige moeder, allerliefste dochter en zus, tante van neefjes en nichtjes, Buuf en vrolijke positieve vriendin, is de Paulien van Deutekom Foundation ontstaan. De foundation zamelt geld in voor onderzoek naar longkanker, waardoor de PAULIEN-studie in het Amsterdam UMC locatie VUmc mogelijk is. De Paulien van Deutekom Foundation is een stichting opgericht door de leden van Team Nuyt, die samen met Ireen ook mee zullen fietsen tijdens de komende 16 Dorpentocht op 26 mei aanstaande.

Stichting Velo Joure, bestaande uit vijf fietsvrienden, staat voor het organiseren van (fiets-)evenementen ter bevordering van de (fiets-)sport waarbij de opbrengst bestemd is voor kankeronderzoek. In 2022 gaat tweederde van de opbrengst naar de Paulien van Deutekom Foundation.