Moniek Klijnstra aan de start van WK skeeleren in Colombia

SINTJOHANNESGA - Het was lange tijd onzeker of er een Nederlandse afvaardiging naar het WK skeeleren in het Colombiaanse Ibagué zou gaan. In Colombia is het al een tijdlang onrustig, vanwege veiligheidsrisico's werd het WK, dat zou worden gehouden in 2020, nog een keer verplaatst naar november. 

De KNSB beoordeelde de situatie in Ibagué als onder controle op zowel het gebied van de veiligheid als van het coronavirus. Deze week ondernam de ploeg, met onder andere Moniek Klijnstra uit Sintjohannesga, dan toch de reis.

De wedstrijden worden gehouden op de weg en in een hal. Gaststad is Ibagué, op 200 kilometer van de hoofdstad Bogotá, op 1.100 meter hoogte. De Nederlandse selectie bestaat naast de Friezen Klijnstra, Berber Vonk en Ruurd Dijkstra uit Lianne van Loon, Rémon Kwant, Patricia Koot en Jorian ten Cate.

Klijnstra hoopt op top vijf
Moniek Klijnstra, die zaterdag start met de 200 meter tijdrit, hoopt een top vijf te rijden en doet vooral mee op de sprintafstanden. "Het is hét skeelerland van de wereld. Het is denk ik mijn enige kans om daar een WK te rijden. Ze zijn daar zo goed. Ze hebben voor het WK zelfs een liedje opgenomen." Over de veiligheidsrisico's is ze duidelijk. "Ik denk dat de KNSB goed heeft uitgezocht of het er veilig is. Mijn omgeving begrijpt het ook goed, ze gunnen het mij wel."

Bekijk de reportage van Timo Jepkema op www.omropfryslan.nl/nieuws/1103152-veiligheidsrisico-voorbij-friezen-met-gerust-hart-naar-colombia-voor-wk-skeeleren