Michelle de Jong zo goed als zeker naar Olympische Spelen

Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Reina Anema en Myrthe de Boer hebben op het olympisch kwalificatietoernooi niet voor een verrassing kunnen zorgen op de 5.000 meter. De uitslag is wel goed nieuws voor Michelle de Jong, die nu zo goed als zeker is van een startbewijs op de 500 meter.

De winst op de 5.000 meter ging volgens verwachting naar Irene Schouten, die al het hele jaar oppermachtig is. Achter Schouten werd Sanne in 't Hof tweede en die plaatst zich daarmee ook voor de Olympische Spelen in Peking, aankomende februari.

Datzelfde geldt voor Michelle de Jong: omdat ze nu de negende naam is in de schaatsmatrix, is ze zo goed als zeker van een olympisch startbewijs op de 500 meter. Nederland mag namelijk negen schaatsers naar de Spelen toe sturen.

2 januari officieel

"Ik kan het bijna niet geloven, het is fantastisch", zei ze direct na de 5.000 kilometer, die ze thuis op de televisie zag.

Formeel gezien moet de schaatsbond KNSB nog bepalen welke schaatsers naar de Spelen gaan. Dat gebeurt op zondag 2 januari. "Zodra het allemaal formeel is, durf ik pas te zeggen dat ik definitief ga. Maar het moet wel heel gek lopen willen ze het nog anders gaan invullen." zegt Michelle tegen Omrop Fryslân.