Michelle de Jong pakt brons op de 500 meter

HEERENVEEN - Michelle de Jong uit Rottum pakte zaterdag het brons op de 500 meter bij het NK Afstanden in Thialf.

Femke Kok is voor de tweede keer in haar carrière Nederlands kampioen op de 500 meter geworden. Daarmee is ze ook direct geplaatst voor het WK afstanden. Het zilver ging naar Jutta Leerdam, die vorig jaar kampioen werd. 
 
Kok uit Nij Beets reed op de eerste 500 meter een nieuwe kampioenschapsrecord van 37,48. Daarmee was ze al direct zo goed als zeker van een ticket voor het WK, omdat de drie snelste vrouwen zich hiervoor plaatsen.
 
Na één rit stond ook Michelle De Jong al op de nominatie voor dat toernooi. Ze reed de tweede tijd met 37,65. Marrit Fledderus moest met een vierde plek, in een tijd van 37,84, in de tweede 500 meter nog flink aan de bak.

Fledderus valt erbuiten

Fledderus kon zichzelf in de tweede 500 meter niet verbeteren. Daardoor was De Jong al voor haar race zeker van een WK-ticket. Leerdam was wel een stuk sneller met 37,53.
 
Daardoor had Kok in de laatste rit 37,88 nodig om de titel te pakken. Dit lukte haar met een tijd van 37,65. De Jong moest met 37,74 verlies geven op Leerdam, maar pakte nog wel het brons. Fledderus viel met een vierde plaats net buiten het podium.

De andere Friezinnen, Helga Drost uit Akkrum, Anna Broersma uit Sint Nicolaasga, Jildou Hoekstra uit Jislum en Amber Duizendstraal van Leeuwarden kwamen niet in de buurt van het podium.