Michelle de Jong moet afwachten of ze naar Peking mag

Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Femke Kok heeft zich op de 500 meter geplaatst voor haar eerste Olympische Spelen.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen bleef de 21-jarige sprintster haar grootste uitdager Jutta Leerdam met 37,30 slechts twee honderdste voor.

Leerdam verzekerde zich met de tweede tijd (37,32) ook van een olympisch ticket, nadat ze zich zondag ook al op de 1.000 meter geplaatst had.

Michelle de Jong uit Rottum zorgde voor de grootste verrassing door de derde plek veilig te stellen. Omdat die plaats helemaal onderaan in de matrix staat, moet zij nog wel afwachten of ze naar Peking mag.

In de eerste rit reed Kok tegen haar ploeggenote De Jong, die zondag ook naast een ticket greep op de kilometer. De Jong miste het podium daar op slechts negen honderdste, mede doordat haar oudere zus Antoinette haar van het podium stootte.

De Jong begon haar 500 meter met een valse start, waarna ze naar 37,87 reed. Daarmee kwam ze niet aan de tijd van shorttrackkampioene Suzanne Schulting, die met 37,79 verrassend de derde tijd noteerde.

Schulting en De Jong leken in de tweede omloop om de derde plaats te gaan strijden. Totdat Dione Voskamp zich er dankzij een sterke race nog tussen reed met 37,68.

In de tweede omloop wist Schulting zichzelf niet te verbeteren. In tegenstelling tot De Jong, die in een direct duel met de meervoudig wereldkampioene shorttrack naar 37,53 reed. In de laatste rit verbeterden Kok en Leerdam zichzelf ook nog flink.