Lieve Stallmann: van sportpark De Eendracht naar een Spaans prof rugbycontract

SINT NICOLAASGA - Anderhalve week geleden vertrok ze voor een avontuur naar Spanje, de 21-jarige Lieve Stallmann uit Sint Nicolaasga. Nog geen week daarvoor kreeg ze de vraag voorgelegd of ze wilde gaan spelen in Valencia, bij Les Abelles Rugby Club in Valencia. De club was op zoek naar versterking voor het resterende deel van de Spaanse competitie.

De kans kwam op Lieve haar pad door vriendin Jordan Heil. Beide spelen ze bij AAC in Amsterdam. Heil werd via haar agent benadert om naar de club in Valencia te komen. Daarbij kreeg ze ook de vraag of ze nog andere rugbyspeelsters wist die interesse hadden. Ze gaf de namen door van Lieve en Nikkie Dix van All Blues in Hilversum.

In verband met het coronavirus is Stallmann geselecteerd op basis van videomateriaal van eerdere wedstrijden en haar rugby-cv. Daarop prijken ondermeer het landskampioenschap met AAC en haar wedstrijden met het Nederlands rugbyteam tegen Zweden en Hong Kong.

Profcontract
Na een kleine week om te besluiten, ondertekenden de drie rugby internationals hun Spaanse profcontract voor drie maanden. Op 8 februari vertrokken de dames om deze unieke kans te verwezenlijken. Extra mooi, aangezien de Nederlandse competitie al maanden stil ligt door de coronamaatregelen.

Het drietal komt met Les Abelles uit in de Spanish Honor Division. Waar Lieve Stallmann normaal gesproken de buitenste posities, fullback of wing, bezet, wordt ze in Valencia ingezet op de centre-positie. Dat vergt wel enige aanpassing in de looplijnen, die er door het vele trainen en spelen ingeslepen zijn.

Super leuk
Inmiddels wordt er dagelijks volop getraind met de Spaanse meiden. Ook de eerste wedstrijd is al gespeeld. ,,We moesten het opnemen tegen de kampioen van vorig seizoen. De wedstrijd hebben met 13-18 net van hen verloren'', vertelt Lieve Stallman die het buitenlandse avontuur als ,,super leuk'' ervaart.

Spanje-Nederland
Binnenkort staat er een bijzondere wedstrijd op het programma. De oranjedames bereiden zich op dit moment voor om het op te nemen tegen Europees kampioen Spanje op Spaanse bodem. Bij deze interland zal Lieve, als ze wordt geselecteerd door hoofdcoach Sylke Haverkorn, ook in het strijdperk treden tegen teamgenoten van haar huidige club Les Abelles. De wedstrijd op 27 februari kan voor Nederland bepalend zijn om nog kans te maken op een ticket voor het wereld kampioenschap.

Eind april komt Lieve Stallmann terug naar Nederland. Als het mee zit start dan ook de nationale competitie weer op, zodat ze zich weer volop kan uitleven in de sport die ze zo graag beoefend.

Lees een uitgebreid interview met de rugby international in de volgende uitgave, begin maart, van Groot De Fryske Marren.