Jorrit Bergsma zo goed als zeker van WK na twaalfde NK-medaille op 5.000 meter

HEERENVEEN - Jorrit Bergsma heeft vrijdagavond een bronzen medaille gepakt bij het NK afstanden op de 5.000 meter. Daarmee heeft hij zich zo goed als zeker geplaatst voor het WK afstanden in Thialf later dit seizoen.

Bergsma reed in de laatste rit tegen Marcel Bosker. Toen had Patrick Roest met 6.08,77 al een hele goede tijd neergezet, de tiende tijd ooit gereden in Thialf.

Grote doel van de Fries was echter plaatsing voor het WK, daarvoor moest hij sneller zijn dan Beau Snellink in de rit voor hem. Met 6.17,85 was dat voor Bergsma geen tijd om van te schrikken.
Al na een paar ronden was duidelijk dat Bosker en Bergsma hun schema ook hadden ingesteld op de tweede en derde plaats. Daar slaagden beide mannen eenvoudig in.

Bosker (6.12,95) was na een eindsprint net iets sneller dan Bergsma (6.13,37) en pakte het zilver. Het is de twaalfde keer dat Bergsma op het podium staat op deze afstand bij het NK.

De 20-jarige Mathijs van Zwieten debuteerde vrijdagavond op het NK afstanden. De schaatser uit Luinjeberd eindigde met 6.43,00 in de achterhoede. Ook Gert Wierda uit Burdaard en Marwin Talsma uit Grou kwamen niet in de buurt van het podium.