Is het Sven Kramer z'n laatste seizoen, of staat de deur nog op een kier?

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Het schaatsjaar 2021/2022 moet het seizoen worden waarin Sven Kramer de kroon op zijn carrière zet. Hij wil nog één keer olympisch kampioen worden op de vijf kilometer en heeft het gevoel dat dit kan.

Vandaag gaat het schaatsseizoen van start met het Nederlands kampioenschap afstanden. Kramer wilde voorafgaand aan de wedstrijden voor Omrop Fryslân zijn licht nog wel even laten schijnen op het seizoen, dat in het teken staat van maar één toernooi: de Olympische Winterspelen in februari.

"Realistisch"
Kramer heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij in Peking nog een keer olympisch goud wil pakken. En in zijn ogen is dat realistisch. "Alle voorwaarden zijn goed genoeg om daar een goede tijd neer te zetten. Als ik daar eenmaal ben, kan er veel gebeuren", vertelt de schaatser van Jumbo-Visma.

Daarvoor zal Kramer boven zichzelf uit moeten stijgen. En dan zal zijn rug mee moeten helpen. Begin mei is de drievoudig olympisch kampioen op de vijf kilometer daar aan geopereerd. Het was een kleine operatie, waarvan het toen maar afwachten was of het daadwerkelijk zou helpen.

Zwakke punt
Nu, bijna zes maanden verder, is Kramer blij met hoe het nu gaat. "Het blijft altijd mijn zwakke punt, maar zoals het nu staat denk ik dat ik ook in de winter nog aardig progressie kan boeken. Ik heb er meer controle over, maar helemaal ga je de controle niet meer krijgen met hoe ik er nu voor sta."

De voortekenen zijn in ieder geval goed. Bijna drie weken geleden reed Kramer in het Zuid-Duitse Inzell een trainingswedstrijd. Op de vijf kilometer liet hij 6.15,66 noteren. "Vorig jaar begon ik met 6.25. Dat scheelt tien seconden. Daar kan ik niet ontevreden over zijn", concludeert Kramer.

Eigenlijk zou Kramer vrijdag aan zijn laatste seizoen als schaatser beginnen. Enige tijd geleden heeft hij al aangegeven er na de Spelen mee op te houden. Maar, de laatste tijd durfde hij dat niet meer zo hard te zeggen. Hoe zit dat nu?

Houdt hij na dit seizoen nu wel of niet op? Kramer: "Ik ben het wel van plan, maar misschien word ik op een dag wakker en denk ik: het is nog hartstikke leuk en het gaat goed, dus we gaan nog door. Dat voornemen heb ik niet, maar ik wil me nergens in gehinderd voelen om daarin een besluit te maken. Ik laat me dat door niemand vertellen."

Natte jassen
Vorig seizoen was hij wel enkele malen kritisch op de kwaliteit van de ijsvloer in Thialf. Een van de schaatsers die zich daar toen mee bemoeide, was Kramer. Hij kan nu nog niet zoveel zeggen over de ijskwaliteit van de 400 meter-baan van Thialf.

Wel is Kramer benieuwd hoe het in het komend weekend komt. "Vorig jaar was het relatief makkelijk te controleren omdat er geen publiek was. Er kan nu 75 procent in de hal, dan komen er ook natte jassen binnen en stel je voor dat het regent buiten. Het wordt een grote uitdaging om het dan voor elkaar te krijgen, want het wordt voor velen de eerste keer met andere omstandigheden. Ik kijk wel. Ik moet snel schaatsen en zij moeten een goede vloer neerleggen", zegt Kramer.

Ploeggenote Antoinette de Jong merkt dat het aanstaande afscheid van het schaatsen Kramer wel degelijk bezig houdt. "Op het trainingskamp in Cecina zei hij: 'Hoi Cecina. Ik kom hier nooit weer!'"

Naast Kramer heeft ook De Jong een prima zomer gedraaid, zonder grote problemen. Ze reed snelle tijden bij de trainingswedstrijden in Inzell. "Het is beter dan de afgelopen jaren. Ik begin steeds sneller te worden, dus dat is wel leuk", merkt De Jong.

Kijk voor de reportage op www.omropfryslan.nl/nieuws/1102206-het-sven-kramer-zn-laatste-seizoen-staat-de-deur-nog-op-een-kier