In december toch twee shorttrackwedstrijden in Thialf

Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - De schaatsbond KNSB organiseert dit jaar toch nog twee shorttrackwedstrijden in ijsstadion Thialf.  Van 4 tot en met 6 december zal de Internationale Invitation Cup (ICC) worden gehouden en op 12 en 13 december wordt er een NK afstanden verreden. Dit is een nieuw onderdeel voor shorttrackers op de wedstrijdkalender. 

"We zijn blij dat we deze wedstrijden nu op de kalender hebben staan", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Onze topshorttrackers trainen ook in deze coronatijd dat de vonken er vanaf vliegen. Zij snakken ernaar hun krachten te meten tijdens echte wedstrijden en dat is ook van groot belang op hun route naar de Spelen van Peking in 2022. Het is goed dat zij nu die mogelijkheid krijgen."

Bij de IIC zullen naast de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter ook teams uit Hongarije, Frankrijk en België deelnemen, alsmede een selectie jonge rijders uit de KNSB Talent Teams. Polen en Rusland overwegen eveneens om toprijders af te vaardigen.

Wedstrijden in het buitenland
Voor 1 januari worden in het shorttrack verder geen internationale wedstrijden verreden. Alle vier geplande World Cups zijn afgelast. Na de jaarwisseling staan nog wel op het programma: het EK Shorttrack in het Poolse Gdansk (22-24 januari), twee World Cups in Duitsland (19-21 en 26-28 januari) én het WK in Nederland (12-14 maart).

"Er is ons veel aan gelegen dat onze rijders voorafgaand aan die internationale krachtmetingen al wat wedstrijden in de benen hebben. Daarom zijn deze wedstrijden in Thialf zo belangrijk", aldus De Wit. In het eerste weekeinde van 2021 (2-3 januari) staat bovendien nog het reguliere NK Shorttrack op de kalender.

De Internationale Invitation Cup zou begin oktober al worden gehouden. Toen waren er echter positieve coronagevallen onder rijders, waardoor het deelnemersveld te klein werd voor een serieuze competitie.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden