Hoe komt het tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Thialf?

HEERENVEEN - Nederlandse schaatsers zijn absoluut nog niet bezig met de Olympische Winterspelen die vanaf 4 februari in China zullen worden gehouden.

Terwijl dat toch hun richtpunt zou moeten zijn. De schaatsers richten zich noodgedwongen op de kwalificatie voor die Spelen. Het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) vindt tussen kerst en Nieuwjaar plaats in Thialf, Heerenveen. Geen kwalificatie? Dan blijf je in februari thuis!

Dat Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) is een grote emmer spanning en stress voor de betrokkenen. Eén van die betrokkenen is Henk Hospes uit Heerenveen. Trainer van de noordelijke opleidingsploeg, ook sterk betrokken bij het half-professionele schaatsteam van het Gewest Fryslân.

Hospes heeft als schaatser nooit een OKT meegemaakt. In die tijd stelden de bondscoaches en technische commissie de ploegen samen. Dan was je verzekerd van veel verbale tegenstand. Toen is besloten het Amerikaans te doen. Bij de eerste drie, anders ga je niet mee. De zoon van Henk Hospes, Jesper, net als heit Henk een sprinter, was voor de Olympische Spelen van Sotchi in 2014 de vierde man. Ook al was hij daar achter drie Nederlanders waarschijnlijk gewoon vierde geworden, hij zat thuis.

Het OKT in Heerenveen is dus spannend toernooi. Dat merkt het publiek ook onmiddellijk. Maar drie weken voor kerst is het allerminst zeker of dat publiek wel mag komen, gezien de corona. Om het toch helemaal mee te laten beleven, nemen we het OKT van dag tot dag door aan de hand van Henk Hospes.

Tweede kerstdag 26 december, 14.00 uur

“Topschaatsers in Nederland beleven kerst nooit echt. We hadden vroeger al óók nog het kerstsprinttoernooi op Thialf. We zijn niet anders gewend. De kerstmaaltijd nemen we wel een weekje eerder”, aldus Hospes.

Over de 1000 meter dames:“Ik denk dat Jutta Leerdam Femke Kok net de baas is. Al zit de Nij Beetse vanwege de 36.96 in Salt Lake City, een nationaal record, wel weer aardig in haar vel. In principe denk ik dat Irene Wüst uit Heerenveen ook nog mee zou kunnen. Misschien ook een verrassinkje van onze kant: Lotte van Beek of Sanneke de Neeling. Of van Jorien ter Mors, maar die is altijd heel erg heen en weer.”

De 5000 meter heren:“Ik ben ervan overtuigd dat Sven Kramer het gaat redden. Ja, er kan nog veel afhangen van de loting en stress, maar ik ben er echt van overtuigd: Sven redt het. Hij is de tien kilometer vergeten. Dit is zijn enige doel. Al is hij misschien niet de eerste, want Patrick Roest en Jorrit Bergsma uit Aldeboarn doen ook mee. Met Sven win je de ploegachtervolging, dus ze zouden hem ook nog kunnen meenemen als hij vierde is. Dan gaat het ten koste van Marwin Talsma uit Sneek. Ik denk dat die China niet haalt. Sven wel. Ik heb geen vraagtekens.”

Maandag 27 december, 17.25 uur

500 meter heren:“Verbij is de coolste. N’tab lijkt ook wat vaster in z’n schaatsen te staan. Zal ik eens een verassing noemen? Marcel Scheperkamp wordt denk ik de derde man. Mooi dat de 500 meter nu weer uit twee ritten bestaat en dat de scherpste tijd als kwalificatienorm geldt. Dan is één foutje niet meer dodelijk. Het is voor ons niet helemaal eerlijk: wij moeten ons komend weekend in Alkmaar nog kwalificeren voor het OKT. Anderen hoeven dat niet, die worden voor een ritje naar Calgary gestuurd om voor de nodige olympische punten te zorgen. Anders kunnen we niet eens met negen mannen en vrouwen naar China. Ik denk dat we toch geen kans hadden. Wel goed is, dat onze jongens en meiden zo’n spannend toernooi kunnen ervaren. Heel belangrijk. Alleen kunnen ze er voor dit seizoen niks meer mee verdienen, want er zijn geen world cups meer dit seizoen.”

Dan de 3000 meter dames: “Schouten natuurlijk. En natuurlijk Antoinette de Jong uit Oudehaske, dit seizoen veel bewuster en ‘ouder’ geworden. Die rijdt echt goed. De derde? Joy Beune misschien, zou dat kunnen? Benieuwd. Melissa Wijfje, Heerenveen tegenwoordig, doet het ook goed. Ze zit nu bij Jillert Anema en heeft dus wat meer ervaring op het langere werk.”

Dinsdag 28 december. 16.30 uur

“Ja, ik weet ook niet waarom die aanvangstijden zo verschillend zijn. Lastig, ook voor de schaatsers, om een ritme te hebben. Het zal wel van de televisie afhangen. Korte spannende programma’s…”

Over de 500 meter dames: “Kok en Leerdam, hier in de andere volgorde. De derde? Michelle de Jong. Het kan ook een verrassing zijn, dan komen bij ons Helga Drost en Femke Beuling naar voren. En, laat ik maar eens wat noemen, als Esmé Stollinga ineens die 37’er zou rijden, ja, dan kan ze er best bijzitten.

10.000 meter mannen: “Bergsma en Roest. Geen twijfel. Talsma is weer reserve.”

Woensdag 29 december, 18.20 uur

1500 meter dames: “Ireen Wüst en Antoinette de Jong, ús Heerenveense froulju. Ook geen twijfel. En ik denk toch dat Irene Schouten derde kan worden. Zij wordt de koningin van de Spelen. Op de drie en de vijf kilometer is ze een klasse apart. De 1500 meter kan ze steeds beter aan, als ze ietsje sneller begint.

Dan ook nog de ploegachtervolging en de massastart. Ik reken op vijf medailles. Irene en Jorrit Bergsma zijn de exponenten van de basis leggen op de marathon. Dat werkt voor de lange afstanden, minder voor allrounders. Daarom zie je Sven nu ook pas doorschuiven. Als Irene Schouten tekort komt? Dan is er ruimte voor onze dames, zoals Lotte van Beek. Die wordt weer langzaam de oude. Sanneke de Neeling groeit ook weer.”

1000 meter heren: “Ja, Krol en Verbij komen er, Nuis en Otterspeer moeten strijden om de derde plek. Wij komen er niet aan te pas. Al ben ik benieuwd naar Gijs Estes. Die is bij topsportteam Reggeborgh geweest. Hij is nu weer bij ons, en dat voldoet hem beter.”

Hier moeten we dus Hospes even onderbreken, want hij zal zelf niet vertellen wat zijn discipelen wél doen: de prettige wijze waarop hij met hen omgaat via het Triple A principe: Aandacht, Acceptatie en Aanpassen. Het werkt.

Dinsdag 28 december. 16.30 uur

“Ja, ik weet ook niet waarom die aanvangstijden zo verschillend zijn. Lastig, ook voor de schaatsers, om een ritme te hebben. Het zal wel van de televisie afhangen. Korte spannende programma’s…”

5000 meter dames: “Schouten en De Jong opnieuw. Misschien komt Sanne in ’t Hof er net als op het NK nog bij, die heeft ook de afgelopen weken op de World Cups goed gepresteerd.”

1500 meter heren: “Krol, Nuis en Roest. Daar komt niemand aan. Ik kijk die dag naar Jur Veenje uit onze toekomstploeg. Hij kan misschien 1.46 neerzetten, wat zou dat mooi zijn voor de Earnewâldster. Hij is dit jaar al in China gewest met andere rijders uit de ontwikkelingsploegen met trainer Peter Kolder. Dat was goed bevallen. Maar niet echt. Dan is het OKT wel een echte stap.”

Vrijdag 31 december

Het blijft spannend. Dan wordt de ploeg samengesteld. Want er zijn natuurlijk aanwijsplekken, ook al in verband met ploegachtervolging en massastarts. En er kunnen maar negen mee. Daarom is het dubbel belangrijk dat Sven de vijf kilometer haalt. Hij kan dan op de ploegachtervolging en bovendien met Jorrit Bergsma in de massastart. Zie je hoe belangrijk die eerste dag is.