Heerenveen in blessuretijd onderuit tegen Twente

Foto: sc Heerenveen/FPH

HEERENVEEN - sc Heerenveen heeft de eerste wedstrijd in de play-offs voor Europees voetbal met 1-2 verloren van FC Twente. 

Het leek lang op gelijkspel uit te draaien, maar diep in blessuretijd schoot Manfred Ugalde de winnende goal binnen.

Het was een interessante wedstrijd met veel kansen aan beide kanten, maar uiteindelijk was Twente het meest gelukkig.
 
De wedstrijd begon meteen aantrekkelijk: het spel ging behoorlijk op en neer. In het eerste kwartier werden Antoine Colassin en Sydney van Hooijdonk gevaarlijk voor de Friezen, terwijl Manfred Ugalde en Sneker en oud-Heerenveenspeler Michel Vlap kansen kregen voor Twente.

Na 19 minuten was Twente de eerste die een kans kon omzetten in een doelpunt. Na een mooie combinatie met Ugalde kwam Václav Cerny alleen voor keeper Andries Noppert te staan. De Tsjech maakte geen fout: 0-1.

Twee minuten later had Van Hooijdonk de gelijkmaker moeten maken toen hij de diepte in werd gestuurd en alleen op Twentekeeper Lars Unnerstall af kon dribbelen. Unnerstall kwam bij dat duel als winnaar uit de strijd en daarmee liet hij nog maar eens zien waarom Twente de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie heeft.
 
Twente had daarna de wedstrijd aardig controle. De ploeg van de voormalige Heerenveentrainer Ron Jans was via een kopbal van Ugalde uit een hoekschop van Cerny zelfs heel dichtbij de 0-2, maar met de vingertoppen wist Noppert dat te voorkomen. Daarmee leek het op een 0-1-ruststand uit te draaien, maar daar dacht Thom Haye anders over. De middenvelder kreeg de bal aangespeeld van Osame Sahraoui en haalde enkele meters buiten het strafschopgebied uit. Er zat een flinke zwabber in de bal en dat verraste Unnerstall: 1-1.
 
Heerenveen begon goed aan de tweede helft. Tot grote kansen leidde dat niet, maar het publiek ging er wel vol achter staan. Aan de andere kant bleef het oppassen voor de gevaarlijke aanvallers van Twente. Na een uur kreeg Ugalde bijvoorbeeld een hele grote kans. De aanvaller uit Costa Rica wipte de bal na een knappe actie over Noppert, maar Pawel Bochniewicz kon de bal nog van de lijn halen.

Spektakel

Daarna was het weer aan Heerenveen: Sahraoui was dichtbij met een schot in de korte hoek en even later schoot Simon Olsson maar net voorlangs. De wedstrijd was nu echt helemaal los, want ook Twente kreeg een paar enorme kansen. Zo werd een inzet van Joshua Brenet net op tijd weggehaald door Haye en hield Noppert Robin Pröpper met een katachtige redding van scoren af.
 
In blessuretijd kreeg Heerenveen nog één goede kans: invaller Daniel Karlsbakk vocht zich langs drie verdedigers, maar werd op het laatste moment van de bal gegleden door Gijs Smal. De bal rolde daardoor tegen de paal en viel zo goed voor Twente.

En dat was niet de laatste keer dat de bal goed viel voor Twente: een minuut later kreeg Ugalde de bal in het strafschopgebied. Hij haalde uit en de bal ging tussen de voeten van Noppert door de goal in: 1-2.

Dat was het laatste offensief van de wedstrijd. Zondag is de return in Enschede. Heerenveen moet dan dus een achterstand goedmaken om in de race te blijven voor een ticket voor de voorronde van de Conference League.