FOTO'S / Sfeerloze draverij zonder Gouden Swipe en zonder publiek

JOURE - Waar de paardenkoersen van de traditionele Swipe Dei normaal gesproken duizenden toeschouwers trekken, was het op de Nutsbaan woensdag sfeerloos. Er was geen publiek en geen race om de Gouden Swipe. Geen drukte voor wedhokjes, geen visboer en snackwagen. Geen feestelijke vlaggen op het middenterrein en ook geen VIP's en sponsoren die zich al kletsend vermaken in en om de gastentent. De aanblik van de baan was woensdag surrealistisch. Slechts een handjevol mensen mocht vanuit hun functie aanwezig zijn.

Na de eisen in verband met de coronamaatregelen van gemeente De Fryske Marren omtrent de organisatie zag het zeskoppige bestuur van Harddraverij- en Renvereniging Joure geen kans om Swipe Dei 2020 met publiek te houden. Een deel van het bestuur zag op basis van het voorgeschotelde coronaprotocol geen mogelijkheden om in twee weken tijd het draaiboek zo te wijzigen dat er bij de klassieker wel toeschouwers konden zijn.

Blijven zitten
Zo waren de voorschriften dat men moest blijven zitten, was er bediening nodig voor het hapje en drankje en moesten fietsen op een speciale plek worden gezet. Dat terwijl de organisatie er voor koos om slechts 250 mensen toe te laten, waar op een drafbaan als bijvoorbeeld Duindigt onbeperkt publiek naar binnen mag. Voor de Jouster koersen moesten de liefhebbers het stellen met online volgen van de gebeurtenissen tijdens de zeven koersen tellende meeting op de grasbaan aan de Harddraversweg.  

Gouden Swipe naar september
Aangezien er geen publiek bij de koersen mocht zijn, werd in overleg met de Nederlandse Amateurrijders Club besloten om het topnummer om de Goude Swipe te verplaatsen naar de Kermiskoersen, die op maandag 28 september in de agenda staan.

De organisatie gaat er voor om tegen die tijd toeschouwers weer te kunnen laten genieten van de alle moois wat de Jouster piste te bieden heeft. Aan de pikeurs zal het in ieder geval niet liggen. Die waren allang blij dat ze eindelijk weer een grasbaankoers, de eerste van dit seizoen, konden rijden. Daarnaast waren ze zeer tevreden met hoe Swipe Dei georganiseerd was.  
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden