FOTO'S / Op coördinaten door de nacht tijdens Sint Nykster Brandweer Survival

SINT NICOLAASGA - It Brieke Kompas, Dora the Explorers, Better Let Net, De ModderFokkers en Professionele Prutsers, een greep uit de teamnamen van de dertiende Sint Nykster Brandweer Survival. Om half zes op vrijdagavond startte de eerste van maar liefst achtenzestig ploegen vanuit het Zalencentrum. Binnen werd de route voorbereid met behulp van onder andere kaart en kompas.

Om de twee minuten gingen de survivers op pad voor de 27 kilometer lange tocht met een A en B route die door vrijwilligers was uitgezet in de omgeving van Sint Nyk. Tijdens de nachtelijke tocht troffen ze verschillende hindernissen aan, waarbij het aan kwam op spierkracht, denk- en uithoudingsvermogen.

Gegiste haring
De hindernissen bestonden uit onder meer een escaperoom, op een vlot en een band water oversteken, klimmen en klauteren, in een vreselijk stinkend tentje de oversteek maken, waarna er in een caravan Surströmming (gegiste oostzeeharing) gegeten moest worden. Daarbij was het bijna onmogelijk om niet over te geven. Op een andere plek werd in de vorm van snert voor een veel lekkerdere en warme tractatie gezorgd.

Het einde van de survival was te vinden bij de brandweerkazerne van Langweer. Daar stonden twee hindernisbanen opgesteld. Bij de ene bleven de teams droog, kozen ze voor de andere dan werden ze nat. De keuze voor de natte baan was snel gemaakt aangezien die een compensatie van dertig minuten opleverde. Daarmee kwam ook de voor de start ingeleverde zak met droge kleding goed van pas. Na de hindernis werden de deelnemers met busjes terug naar het Zalencentrum gebracht.

Op zaterdag 13 november zal daar de uitslag bekend worden gemaakt.