FOTO'S / Lemster Bram Smallenbroek rijdt de Elfstedentocht: een droom komt uit

LEMMER - Het grote evenement Schaatsen Lulea 2021, dat van 18 tot en met 21 februari in Zweden zou worden gehouden, moest vanwege corona worden geannuleerd. Bram Smallenbroek (33) uit Lemmer is één van de stuwende krachten achter deze schaatswedstrijd en -toertocht. Het af te leggen parcours is met 200 kilometer net zolang als de Elfstedentocht. Voor die legendarische tocht had het bestuur al besloten dat ook deze niet door kon gaan vanwege het virus.

Twijfel
Met de ingevallen winter zag Smallenbroek, die in zijn schaatscarrière gespecialiseerd was op de middenlange afstanden en ook als schaats-Oosterijker wedstrijden reed, de kans schoon om toch de elfstedenroute over het ijs af te leggen. Voor aanvang was er nog behoorlijk twijfel bij de Lemster. Reden daarvoor was de te verwachten ijskwaliteit, die zou op veel plekken niet best zijn.

,,Daarnaast waren er weinig mensen die mee wilden. Om acht uur op zaterdagavond hoorde ik dat er nog iemand ging. Ik heb hem, Rein de Haan, toen meteen gebeld. We besloten om er toch voor te gaan.'' Samen met Rein bond de 33-jarige zondag de schaatsen onder. Starttijd 6.30 uur: it giet oan! Onderweg kwamen ze Xandrijn Bakker tegen, die bij hen aanhaakte.

Klûnen
De ijsvloer was heel verschillend van kwaliteit. Zo was het op de Morra en aan de westkant van het Slotermeer ,,meer lopen dan schaatsen. Bij Balk moesten we klûnend onze weg vervolgen. Bij Harlingen liepen we over de sluis. Maar in principe was alles wel goed te doen. De oostkant van het Slotermeer was trouwens het mooiste ijs wat we onderweg hebben gehad.''

Finish
De mannen reden de ultieme schaatsmarathon rustig aan. In Dokkum moest Rein de Haan door vermoeidheid helaas afhaken. Daarbij werd het ook gevaarlijker in het donker, met tegenwind. ,,Alleen het laatste stukje wat meer gas erop'', vertelt Smallenbroek. Om 21.15 uur konden de armen van Bram en Xandrijn de lucht in, het drietal was onder de blauw verlichte finishboog op de Bonkevaart door. ,,Ik wilde de tocht der tochten persé een keer doen. Dat is nu gelukt. Een droom is uitgekomen.''

Dat er geen officiële Elfstedentocht was uitgeschreven weerhield ook anderen niet om dé schaatsroute door het Friese land toch te bedwingen. Menigmaal klonk op de Bonke gejuich voor hen die de finish haalden.