FOTO'S / Jeugd overspoelt het kaatsveld van Balk

BALK - Vanuit alle hoeken van Friesland kwam zondag jeugdige kaatsers naar Balk. Aan de rand van het veld stond voorzitter René Anema van KV Cannegieter te genieten. Bijna honderd pupillen deden mee aan de Schotanus Betonpartij, de laatste KNKB-wedstrijd voor pupillen.

Dat het druk zou worden had hij wel verwacht, maar een kleine honderd was wel een heel groot succes. ,,We moesten wel even puzzelen, want we hadden vier velden nodig’’, zei Anema. Op het grasveld van de club paste dat wel, maar de materialen waren niet voor handen. ,,De helft van de spullen hebben we van de club in Hommerts geleend.’’

Telegrafen, lijnen, proppen, kaatsen, met een volgeladen busje reed een lid van de jeugdcommissie van Hommerts naar Balk en weer terug. ,,Mooi dat we elkaar zo kunnen helpen’’, vond Anema.

Vereende krachten
Met vereende krachten werden zaterdagavond al de velden gelegd door een flinke groep senioren, die kort daarvoor zelf nog in de wei stonden. Ook de Siero Partij, vernoemd naar sponsoren en grote kaatsliefhebbers Siep en Roelie Berkenpas, was met 21 deelnemers –allemaal Cannegieterleden- een groot succes.

Voordat ze in actie mochten met de velden voor de jeugd, pakten Sebastiaan Kooy, Johan Stobbe en Anne van der Werf de kransen. In de finale kwamen ze snel op 5-2 voor, maar daarna rechtten Jacob Schotanus, Lieuwe Kampen en Luanna Stobbe de rug. Ze kwamen terug tot 5-4, maar daarna trok het partuur van Kooij de wedstrijd toch naar zich toe. Op 6-0 sloeg Kooij de bal boven. Hij kreeg ook de koningsprijs.

Een dag later namen de talenten de velden over. ,,We hebben deze wedstrijd aangevraagd, omdat we met zes van onze pupillen meedoen aan de KNKB-wedstrijden’’, zei Anema. ,,Voor hen was het een mooie kans om op eigen veld te laten zien wat ze kunnen.’’  

Niet teleurgesteld
De clubleden die als vrijwilligers de lijnen bezetten of als scheidsrechter in het veld stonden, werden niet teleurgesteld. Liefst vier van de zes Cannegieter-kaatsers gingen met een prijs naar huis. ,,Dat is natuurlijk helemaal mooi’’, vond Anema.

Hendrika Stegenga schopte het in de B-klasse meisjes tot de finale. Daarin was ze met haar maat Rianne van der Walt uit Sexbierum net een maatje te klein voor Fenna Cuperus uit Bolsward en Marije Keegstra uit Nes. Op 5-3, 6-4 viel de laatste slag.

In de B-klasse bij de jongens had Sverre Stobbe met zijn Dokkumer maat Stijn de Haas kansen om een finaleplaats te bemachtigen, maar dat lukte net niet. Met een mooie derde prijs keerde hij huiswaarts. Rudmer Faber (Achlum) en Ryan Wieggers (Dronryp) wonnen de krans.

Ruben Hendriks en Mariska Stegenga verloren de eerste omloop, maar behaalden via de verliezersronde alsnog eremetaal. Met Gjalt van Klink aan zijn zijde won Hendriks daarna drie wedstrijden, waardoor hij als winnaar de herkansing afsloot. Stegenga bereikte ook de finale van de herkansing, maar moest daarin genoegen nemen met de tweede plaats.  

Succesvol seizoen
Voor de zes kaatsers van KV Cannegieter - ook Elina Schotanus en Maren de Vries deden mee in de KNKB-wedstrijden – was het een succesvol seizoen. De Vries won zelfs een keer de krans. Alle zes gingen een of meerdere keren met een prijsje naar huis in het korte seizoen, waardoor ze allemaal ook met punten in het eindklassement terechtkwamen.  

Aan de zijlijn zag Pieter Haantjes zijn clubgenoten in actie. Hij is vastbesloten om volgend jaar ook op dat niveau te gaan kaatsen. ,,Dat betekent dat we goed bezig zijn’’, zei Anema. ,,Het is mooi dat er ook bedrijven als Schotanus Beton bereid zijn om dergelijke grote wedstrijden te sponsoren. En we hopen dat er komend seizoen door de successen weer meer kinderen de weg naar het kaatsveld in Balk weten te vinden.’’

Ook de A-klassers uit het pupillencircuit waren actief in Balk. Bij de jongens waren de kransen voor Jesse Vrieswijk (Swichum) en Lieuwe van der Kamp (Nijland) en bij de meisjes waren Linda van der Meer (Dronryp) en Amber Goedbloed (Turns) de sterksten.
 

Uitslag Schotanus Betonpartij, KNKB pupillen

Jongens A-klasse

1. Lieuwe van der Kamp/Jesse Vrieswijk

2. Ruurd Oosterbaan/Dennis Bida

3. Bauke Jetze Kalsbeek/Frans Oosterbaan
 

Jongens B-klasse

1. Rutmer Faber/Ryan Wiegers

2. Allart van der Meer/Harmen Faber

3. Stijn de Haas/Sverre Stobbe

3. Allon Elzinga/Marten Jan Koree
 

Herkansing

1. Ruben Hendriks/Gjalt van Klink

2. Siete Wassenaar/Harmen Zijlstra
 

Meisjes A-klasse

1. Linda van der Meer/Amber Goedbloed

2. Maud Scheffer/Manouk Scharringa
 

Meisjes B

1. Fenna Cuperus/Marije Keegstra

2. Rianne van der Walt/Hendrika Stegenga

3. Jiska Altenburg/Minke Tjalsma

4. Janet Adema/Lieke Tuinier

4. Rens Bos/Inez Bakker
 

Herkansing

1. Froukje Westgeest/Marit Steigenga

2. Lotte-Ytsje Hoekstra/Mariska Stegenga
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden