FOTO'S / Hiltje Talsma neemt voor achtste keer Gouden Swipe mee naar huis

JOURE - Het was ouderwets gezellig druk tijden de traditionele Swipedei in Joure. Zo'n 2500 liefhebbers van de paardensport zagen in negen koersen paarden en pikeurs met elkaar de strijd aan binden op de Nutsbaan, die door menig rijder als zwaar werd ervaren. Daar waren de onlangs gehouden grasbaanrace en regen debet aan. Maar het draf spektakel was er niet minder om.

In de zesde koers verschenen er alleen matrices aan de start. Dat is gebruikelijk bij de koers om de Gouden Swipe. Onder andere Lotte de Vlieger en Hiltsje Talsma gingen het duel aan. In het laatste rechte eind moest De Vlieger haar meerdere erkennen in Tjalsma. Zij kwam glunderend en met de arm in de lucht geheven over de finish. Ze won daarmee voor maar liefst de achtste keer de Gouden Swipe. De kostbare prijs kreeg ze uit handen van burgemeester Fred Veenstra.

Annet Roffel wint
Naast nog een andere top koers, de 'Fjouwer fan de Jouwer', die overmacht werd gewonnen door Danny Brouwer, waren er ook een paar showelementen op de Jouster drafbaan te zien. De jongste pikeurs wedijverden met elkaar in de ponyrace en tweemaal verschenen er draven Friese paarden in het strijdperk. Bij de Friezen onder zadel ging de winst naar Annet Roffel uit Joure.

Extra bijzonder
Voor de 78-jarige pikeur Jaap van der Weg was het op de sulky achter de 21-jarige Fries Edelien van Blessum een extra bijzondere dag. De combinatie ging er na de start vandoor en vloog winnend naar de eindstreep. Voor de zevende maal kreeg Van der Weg daarmee de Gouden Swipe in handen. De overwinning was ook het laatste optreden van ‘Speer van Blessum’, zoals de 21-jarige dochter van Sierk 326 in het circuit ook wordt genoemd. 

De omzet van degenen die een weddenschap op de koersen in Joure hebben gedaan was ruim 97.000 euro. De volgende grasbaanwedstrijd oo de Nutsbaan is op 28 september: de Jouster Merke Koersen.

Klik de link voor alle foto's: www.facebook.com/1544399035672511/posts/pfbid0FtAoxU164rgq2QBgv1crMnDUXhJS2a3dt1LDgw6yRYuD7Eh1W8pvsbPwUG2YpmT4l/