FOTO'S / Fieldlabtest skeeleren zorgt voor blije jeugd in Heerenveen

HEERENVEEN - Het was door het coronavirus al een lange tijd geleden, maar vandaag mocht jeugd weer aan de start verschijnen voor een skeelerwedstrijd. De organisatie van het toernooi was in handen van de KNSB, IJs- en Skeelerclub Lindenoord en Sportstad Heerenveen.

Het ging om een testevenement in het kader van de fieldlabs die overal in het land georganiseerd worden. De bedoeling was om te kijken hoe in de nabije toekomst meer wedstrijdsport voor kinderen en jongeren georganiseerd kan worden met in het achterhoofd de geldende coronamaatregelen.

Coronamaatregelen
Voor de toegang tot het met lint afgezet terrein om de skeelerbaan moesten alle aanwezigen een negatieve coronatest op hun mobieltje laten scannen. Dat iedereen vrij van het coronavirus was, betekende echter niet dat de teugels van de coronamaatregelen werden gevierd. Zo moesten de aanwezigen zich blijven houden aan de anderhalve meter afstand.

Daarbij moet wel worden gezegd dat niet alle vooraf aangekondigde regels werden gehanteerd door de organisatie. Zo was er volgens het regelement een mondkapjesplicht om de piste, menigeen hield zich daar echter niet aan. Ook werd er bij de ingang geen algemene corona gezondheidscheck gedaan en werd de lichaamstemperatuur niet gemeten.

Volop genieten
Het mocht dan wel om een test gaan, voor de jeugd was het een skeelerwedstrijd zoals die hoort te zijn. Daarbij werd door de kadetten en junioren B fanatiek gestreden op de 1000 en 5000 meter. De ongeveer negentig inlineskaters genoten volop van de wedstrijd, ondanks dat hun ouders en andere toeschouwers niet binnen de Heerenveense skeelerpiste aan mochten moedigen. Zij moesten op het parkeerterrein wachten tot hun kroost weer klaar was.

De deelnemers namen het testen vooraf graag voor lief. Zij rijden liever wedstrijden met coronatest, dan dat ze geen onderlinge krachtmeting hebben en dus zijn aangewezen op alleen trainingen.