FOTO'S / De derby der derby’s, Renado verslaat Langweer

SINT NICOLAASGA - De rivaliteit tussen de buurdorpen St. Nicolaasga en Langweer, zou het nog net zo zijn als in de seizoenen 1986/1987 tot en met 1993/1994. Destijds vocht het spitsenduo Mark Drost en Fokke Hoekstra verscheidene duels uit met Guus Bax Sr., Werkman, Age Postma en probeerde de achterhoede van Langweer Jan de Wolff en de snelle Minne Groenendaal te beteugelen.

De week er voor werd er al gesproken over deze derby in de kantines van DE en Nestlé. Over publiek hadden de clubs niet te klagen, 200 tot 300 man aan de kant. Die stonden niet aan de lijn dit keer, maar de meesten stonden of zaten onder de party tent. De trouwe harde kern was weer aanwezig.

Wedstrijd opengebroken
Langweer miste spits Sander Drost (rugklachten), ook Marc de Groot was er niet bij. Op de bank zaten Pieter Bloemendaal, Piet van der Weij en de 17-jarige Michiel Postma. In het begin was het aftasten geblazen en in de elfde minuut was daar de eerste corner voor Renado. Die leverde echter niets op. In de twintigste minuut ontstond er geknoei op linkerkant en Renado brak de wedstrijd open, 1-0. In de tweeëntwintigste minuut schoot een speler van Renado te gehaast naast. Renado speelde vlot de bal rond. Maar daar was in de drieëntwintigste minuut de opgelegde mogelijkheid voor Langweer om langszij te komen. Pieter Marten Brinksma stuitte echter op de keeper van Renado.

In de 25e minuut werd Folkwin Elzinga zo onder druk gezet dat een speler van Renado hem de bal ontfutselde en naast schoot. Dat was even later ook het geval na een duel met Ferdy Feenstra. In de 28e min minuut werden de ‘youngsters’ Ferdy Feenstra en Thomas de Jong er beiden uitgelopen, ook keeper Gosse Cox was geslagen. Het was daarentegen René Feenstra die uitstekend ingreep en erger voor Langweer voorkwam. Een corner leverde voor de Langweerders niets op. Een vrije trap voor Langweer bracht ook geen uitkomst. Gosse Cox redde even voor rust bekwaam.

Tweede helft
In de tweede helft kwam Piet van der Weij in het veld voor de geblesseerde Jan Bouke Faber en de jonge Michiel Postma voor Chanon Wongphim. In de tweeënzestigste en vierenzestigste minuut scoorde Renado de 2-0 en 3-0. Pieter Bloemendaal kwam in het veld voor Edwin Drost. Daarna was er een goede aanval van Langweer via René Feenstra, dit leverde echter niets. In de 69e minuut was het wederom raak voor Renado. Michiel Postma werd uitgespeeld op de achterlijn en Langweer keeper Gosse Cox werd geklopt in de korte hoek met als gevolg de 4-0. Renado was op stoom en schoot een minuut later het vijfde doelpunt. Een aanval via Pieter Marten Brinksma, die René Feenstra aanspeelde, belande naast de goal van Renado.

In het slot van de derby waren er nog twee reddingen van keeper Gosse Cox , waar twee verschillende spelers van Renado er niet in slaagden om hem te passeren. Er is nog veel werk aan de winkel voor trainer Rob Ton.

Volgende week start Langweer de competitie met een thuiswedstrijd tegen Warga.

Verslag van v.v. Langweer