Opbrengst € 15.695,

FOTO'S / Benno Tuinstra bedwingt de '11 van Joure' voor kankeronderzoek, Maarten van der Weijden zwemt eerste stuk mee

JOURE - Hij zou één van de 111 meezwemmers tijdens de Zwemelfstedentocht van Maarten van der Weijden zijn. Het coronavirus gooide voor de 38-jarige Benno Tuinstra uit Scharsterbrug echter roet in het eten van de bijzondere belevenis. Aangezien hij zich er lichamelijk en mentaal volop op had voorbereid en er al geld ingezameld was, bedacht Tuinstra zijn eigen tocht. Zondagmiddag om twee uur ging hij samen met Maarten van der Weijden het water van de Kolk in om zijn eigen zwemtocht de '11 van Joure' te bedwingen.

Op de kade is het aardig druk met publiek om de start mee te maken, als even voor twee uur een zwart busje bij de Kolk stopt. Niet alleen Benno Tuinstra stapt uit, maar ook Elfstedenzwemmer en olympisch kampioen Maarten van der Weijden maakt zijn opwachting. Terwijl Van der Weijden wordt geïnterviewd kijkt Tuinstra gespannen toe, wachtend op het signaal van twee uur.

Onder leiding van een notaris wordt er door de omstanders afgeteld van tien naar nul, waarna de twee zwemmers in het water van de Kolk springen om aan de '11 van Joure' te beginnen. Onder luide aanmoediging vanaf de wal en met begeleiding van onder andere suppers en de roeiers van De Lytse Bear.

Van Joure, naar Workum en Broek
Maarten van der Weijden zwom uit solidariteit de eerste twee kilometer met Benno mee. Daarna ging hij rap door naar Workum om daar deel te nemen aan zijn eerste triathlon, waarvoor hij de afgelopen tijd hard getraind heeft. Na afloop in Workum kwam dé man van de Zwemelfstedentocht terug om Benno Tuinstra op eindstreep bij Broek enthousiast te feliciteren en te bedanken voor zijn inzet voor de strijd tegen kanker.

Uur voor op schema
Het zwemmen van de elf kilometer lange route door het landschap van De Fryske Marren ging Tuinstra zo goed af, dat hij maar liefst een uur voor schema onder het bruggetje van de Swettepoelsterdyk door kwam. Op de vraag hoe hij zich voelde antwoordde Benno ,,Ik heb me weleens beter gevoeld. Maar zo'n welkom maakt alles goed.'' Ook de opbrengst van € 15.695,- voor de Maarten van der Weijden Foundation draagt een flink steentje bij aan het overwinningsgevoel.     

Partiële dwarslaesie
Benno Tuinstra liep door een motorongeluk een partiële dwarslaesie op. "De eerste dagen leek dat niet zo best, maar na een paar dagen kreeg ik prikkels in de buik", zegt Tuinstra. Langzaam maar zeker revalideerde hij. "Nu voel ik me eigenlijk redelijk fit." Fit genoeg in ieder geval om mee te zwemmen bij de Zwemelfstedentocht. Dat het door de coronamaatregelen niet door kon gaan was een flinke tegenvaller. "Dat was echt balen, ik had er zelf heel erg op gerekend dat het wel door zou gaan. Maar het kon niet anders, dat accepteer je dan makkelijker."

Bron: Omrop Fryslân
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden