Derde nederlaag op rij voor sc Heerenveen

Foto: sc Heerenveen/FPH

UTRECHT - sc Heerenveen heeft voor de derde keer op rij verloren in de eredivisie. De uitwedstrijd tegen FC Utrecht eindigde in 1-0.

De enige goal viel uit een strafschop van Anastasios Douvikas. Bij sc Heerenveen had de nieuwe aanwinst Jeffrey Bruma een basisplaats. Hij verving Joost van Aken centraal in de verdediging. Amin Sarr heeft de overstap gemaakt naar Olympique Lyon. Zijn plaats in de aanval werd opgevuld door Antoine Colassin.
 
Heerenveen kreeg in de tweede minuut een mogelijkheid om de score te openen. Sydney van Hooijdonk werd de diepte in gestuurd, maar zijn schot werd uit de korte hoek getikt door Utrechtdoelman Vasilios Barkas.

Het spel ging aardig op en neer, maar Heerenveen was in het eerste kwartier het meest dreigend. In de twaalfde minuut werd Van Hooijdonk op dezelfde wijze de ruimte in gestuurd als tien minuten eerder. Deze keer had Barkas geen antwoord op de inzet van de spits, maar de bal ging net voorlangs.

Utrecht nam daarna het initiatief enigszins over. De thuisploeg kwam meerdere keren dreigend opzetten, maar iedere keer was er wel een Heerenveenspeler die voorkwam dat er uit kon worden gehaald. Aan de andere kant van het veld gebeurde niet veel meer en zo was de stand bij rust 0-0.
 
De tweede helft begon slecht voor Heerenveen. Bruma viel ongelukkig tegen een reclamebord en kon niet verder spelen. Hij werd vervangen door Syb van Ottele. De invaller liet zich direct zien met een gevaarlijk schot dat maar net naast hobbelde.

In de 67e minuut moest doelman Xavier Mous voor het eerst echt in actie komen. Een harde vrije trap van Can Bozdogan was een prooi voor de keeper.

Strafschop

De vrije trap was de aanzet voor Utrecht om aanvallend meer te laten zien. Dat leverde de ploeg in de 69e minuut een strafschop op. Othmane Boussaid ging over de knie bij Colassin en scheidsrechter Jeroen Manschot wees naar de stip.
De strafschop van Anastasios Douvikas was eigenlijk erg slecht: hij schoot de bal recht door het midden, maar Mous koos een hoek en dus was het 1-0.

Meteen daarna had Utrecht de score verder uit kunnen breiden, toen Douvikas Taylor Booth alleen voor het doel zette. Mous kon de inzet van de buitenspeler van Utrecht echter keren.
 
Heerenveen bracht twee aanvallende krachten om de gelijkmaker te forceren. Ché Nunnely en Osame Sahraoui maakten beide hun debuut. De eerste kans na hun invalbeurt was echter voor Utrecht: Mous tikte een kopbal van Douvikas op katachtige wijze uit het doel. Nunnely dacht even een droomdebuut te beleven. Hij schoot de bal in de 87e minuut in de goal, maar de grensrechter had buitenspel geconstateerd en dus was er van een gelijkmaker geen sprake.
 
Na tien minuten blessuretijd floot Manschot voor het einde van de wedstrijd. Zo stond Heerenveen voor de derde wedstrijd op rij met lege handen. De ploeg van Kees van Wonderen blijft wel de nummer acht van de eredivisie, maar het gat naar nummer zeven FC Utrecht is door het verlies opgelopen naar zes punten.