"De Bearen fan ‘e Jouwer" varen nieuwe koers

JOURE - Van particulier initiatief vanuit Café De Stam naar Stichting Sloeproeien Joure, de sloeproeiers uit Joure varen een nieuwe koers. Onder de naam ‘De Bearen fan ‘e Jouwer’ laten de sloeproeiers dit jaar opnieuw van zich horen, al blijft de vloot ongewijzigd bestaan uit de ‘Grutte Bear’en de ‘Lytse Bear’.

“De Bearen fan‘e Jouwer”
Midden jaren negentig van de vorige eeuw ontstond het idee bij een aantal stamgasten van café De Stam in Joure om te gaan sloeproeien. Voor dit avontuur werd door de heren een sloep gehuurd. Na enkele jaren roeien werd de sloep plotseling weer verkocht. Het geluk wilde echter dat Douwe en Geertje van der Valk, de toenmalige uitbaters van café De Stam, inmiddels ook waren aangestoken door het roeivirus. Het avontuur van een eigen sloep voor de stamgasten van De Stam kon beginnen.

HarlingenTerschelling race
De ‘Grutte Bear’ heeft in 1997, na veel inspanning en nog maar nèt droog in de verf, het debuut: de Harlingen-Terschelling sloepenrace! Het aantal enthousiaste heren, maar zeker ook de damesroeiers groeit, en een tweede sloep kan uiteindelijk niet uitblijven. De zoektocht naar een tweede ‘Bear’ eindigt in 2008. In Groningen vinden de Jousters een sloep, die in een weiland ligt te verwaarlozen.

Een buitenkans, volgens de experts, al moet er veel aan gebeuren. Met man en macht wordt er aan de ‘Lytse Bear’ gewerkt om er een volwaardige wedstrijdsloep van te maken. Met succes, want de boot stijgt door de jaren tot het hoogste podium. Dit resultaat is zeker ook toe te schrijven aan de gedrevenheid van de roeisters en stuurman.

Mede door de samenwerking met Jachtwerf De Jong is er ook veel geoptimaliseerd aan de Grutte Bear. Daarnaast is ook dit team gerichter en fanatieker gaan trainen. Deze combinatie heeft al voor een indrukwekkende zegereeks gezorgd en nu staat er voor de Grutte Bear een nieuw enthousiast team in de startblokken voor de koers naar het erepodium. Het voorgaande team gaat voor een nieuw avontuur: een eigen sloep, met een eigen organisatie. Evenals het huidige damesteam dat staat te popelen om weer te mogen strijden om hun titel Nederlands kampioen te prolongeren, is ook het nieuwe
herenteam fanatiek.

Stichting Sloeproeien Joure
In 2021 hebben ze voor hun sportieve prestaties de nieuwe stichting Sloeproeien Joure opgericht. De twee sloepen worden eigendom van stichting. Mede dankzij de subsidie van de Westermeer is een eerste bijdrage in de aankoop al gedaan. De stichting wil een prachtige sport borgen voor Joure en omstreken, voor zowel de wedstrijdroeier als de recreant en ook voor de supporters langs de kant.

Middels de een ‘Club van 50’ hopen ze inwoners van de gemeente De Fryske Marren aan zich te binden en onderdeel te laten worden, en te blijven, van Sloeproeien Joure. ‘De Bearen fan ‘e Jouwer’ hopen met deze steun op een gouden toekomst in prestatie en beleving van het sloeproeien.