Corona zet weer streep door Jouster Merkekoersen: teveel eisen en geen prins

JOURE - Waar over de Jouster Merke jaarmarkt, de Merkeloop en de Agrarische Schouw eerder al melding kwam dat ze niet door zouden gaan, is nu ook de stekker uit de Jouster Merkekoersen getrokken.

Het bestuur van de organiserende Harddraverij en Renvereniging Joure heeft hiertoe donderdagavond besloten. Reden is, zo geeft voorzitter Klaas de Wrede aan, dat er op basis van de geldende coronaregels maximaal 750 toeschouwers bij de koersen aanwezig mogen zijn die moeten blijven zitten.

Geen prins
,,Dan is een weddenschap afsluiten niet eens mogelijk. Daarnaast mag er geen tent worden geplaatst, waarmee ook het onderkomen sponsoren en genodigden komt te vervallen. En op 750 aanwezigen moeten we maar liefst acht beveiligers inschakelen. De lol is er op deze manier vanaf.'', aldus de voorzitter. ,,Helaas hebben wij geen prins in het midden'', voegt hij daar aan toe, verwijzend naar het Formule 1 circus dat deze dagen in Zandvoort is neergestreken. 

Voor de organisatie is het geen optie om te wachten op mogelijke versoepelingen vanaf 20 september. Het wordt dan tekort dag om de Merkekoersen zeven dagen later, op maandag 27 september, nog door te laten gaan.

Vorig jaar kon de harddraverij op de maandag van de Jouster Merke wel doorgaan. Dat mocht toen met een maximaal aantal van 350 toeschouwers. ,,We hadden het idee dat de regels nu ruimer waren om de koersen te organiseren, maar we moeten nu zelfs aan meer eisen voldoen dan in 2020'', zegt De Wrede.

Het bestuur hoopt dat de Jouster Merkekoersen volgend jaar wel door kunnen gaan.