Antoinette Rijpma- de Jong pakt ook de nationale titel op de 3.000 meter

HEERENVEEN - Antoinette Rijpma-de Jong is zaterdagmiddag in Thialf in Heerenveen Nederlands kampioen op de 3.000 meter geworden. 

Op vrijdag pakte ze ook al de titel op de 1.500 meter. Het is de derde keer dat Rijpma-de Jong de nationale titel wint op de 3.000 meter. Eerder deed ze dat in 2018 en 2019. Het zilver was voor Joy Beune. De kampioene van de afgelopen twee jaar, Irene Schouten pakte het brons.
 
Na vijf van de acht ritten had Reina Anema uit Gorredijk in een goed opgebouwde race de snelste tijd: 4.06,54. Een opsteker voor Anema, die op vrijdag nog teleurstellend negende werd op de 1.500 meter.
Daar gingen Joy Beune en Rijpma-de Jong een rit later al wel ruim onder. Na een spannende strijd en een schema dat lange tijd zelf op het baanrecord lag, kwam Rijpma-de Jong net als eerste over de finish in 3.58,48.

Marijke Groenewoud kwam lang niet in de buurt van die tijd met 4.02,86. Daarmee kwam ze op de derde plaats, met Irene Schouten nog in de laatste rit gewoon niet genoeg voor een WK-ticket.

Spanning in laatste rit

Schouten viel echter erg tegen. Ze kon de rit van haar directe tegenstander Sanne in 't Hof maar net winnen en hield uiteindelijk toch drie honderdsten over op Groenewoud. Daarmee werd ze derde.
De startplaats op het WK ging daarmee net aan de neus van Groenewoud voorbij, maar ging de titel wel naar Rijpma-de Jong.

Door een afmelding van Arianna Pruisscher mocht Myrthe de Boer uit Scharsterbrug op het laatste moment ook nog meedoen op deze afstand. De Friezin werd zestiende en laatste in 4.15,23.