Antoinette Rijpma-de Jong pakt derde Europese allroundtitel op rij

HAMAR - Antoinette Rijpma-de Jong heeft in Hamar (Noorwegen) haar derde Europese allroundtitel op rij gepakt. Marijke Groenewoud, debutant op een internationaal allroundtoernooi, pakte het brons.

Op de slotafstand kwam Rijpma-de Jong haar riante voorsprong niet meer in gevaar. Ze verdedigde een voorsprong van ruim tien seconden op Groenewoud en meer dan twaalf seconden op de Noorse Ragne Wiklund.

Wiklund maakte op de 5.000 meter wel veel goed, maar Rijpma-de Jong hield genoeg over.

Net zo vaak als Atje Keulen-Deelstra

De laatste twee Europese kampioenschappen allround waren ook al een prooi voor Rijpma-de Jong. Ze was in 2021 de beste in Thialf en in 2019 in Collalbo. Eerder won ze al twee keer brons.

Rijpma-de Jong heeft nu evenveel Europese allroundtitels als Atje Keulen-Deelstra. Zij was in 1972, 1973 en 1974 de beste. Gunda Niemann is recordhouder met acht Europese titels, al werd in die tijd het EK wel elk jaar gehouden. Sinds 2017 is dat een keer in de twee jaar.

Op de slotafstand, de 5.000 meter, verdedigt Rijpma-de Jong een voorsprong van meer dan tien seconden op de nummer twee, Marijke Groenewoud. Dat is een vergelijkbare voorsprong als vorige week op het NK allround. Toen slaagde Groenewoud er niet in om het goed te maken op de laatste afstand.

Groenewoud zal niet alleen een voorsprong op Rijpma-de Jong goed willen maken, maar ze moet ook haar tweede plek verdedigen. De Hallumse staat op haar beurt 2,3 seconden voor op Wiklund, die derde staat.

De Noorse is echter een echte specialiste op de 5.000 meter. Zo reed Wiklund drie weken geleden bij de wereldbeker in Calgary, op een snelle baan, nog een Noors record.