Antoinette Rijpma-de Jong komt tekort en raakt wereldtitel op de 3.000 meter kwijt

HEERENVEEN - Antoinette Rijpma-de Jong is haar wereldtitel op de 3.000 meter kwijtgeraakt. Ze eindigde zelfs niet op het podium op de afstand die ze tijdens het laatste wereldkampioenschap nog won.

Van de topfavorieten was Schouten de eerste die in actie kwam. De schaatsster van team Albert Heijn Zaanlander moest een tijd neerzetten en deed dat erg goed met 3.57,40. Een rit daarna moest Rijpma-de Jong die tijd aanvallen. De Rottumse ging snel van start en zat na de eerste rondes ook onder de tijd van Schouten.

Maar Rijpma-de Jong kon de rondetijden niet laag houden; het verval was te groot waarna ze uiteindelijk bijna vijf seconden achter Schouten finishte met 4.02,11.

Eén van de andere topfavorieten moest daarna nog schaatsen. De Noorse Ragne Wiklund won al het gecombineerde wereldbekerklassement over de 3.000 en de 5.000 meter en maakte haar favorietenstatus in Thialf waar. Wiklund dook zelfs nog een halve seconde onder de tijd van Schouten en pakte daarmee het goud.

Ook de Canadese Valeria Maltais was sneller dan Rijpma-de Jong, waardoor ze zelfs buiten het podium viel. In de slotritten gingen ook Martina Sáblíková, Joy Beune en Isabelle Weideman nog onder de tijd van Rijpma- de Jong.