Antoinette de Jong wint 1.500 meter op EK afstanden

HEERENVEEN - Antoinette de Jong heeft zaterdag een gouden medaille gepakt op het EK afstanden op de 1.500 meter. 

Na een spannende strijd met Ireen Wüst was De Jong de snelste. Eerder op de dag was er ook goud voor Femke Kok op de 500 meter.

Bij de 1.500 meter bij de vrouwen waren er twee Friese ritte. Ellia Smeding tegen Marijke Groenewoud en Antoinette de Jong tegen Ireen Wüst. Groenewoud was na haar rit de nummer één met 1.54,78. Smeding, die voor Groot-Brittannië schaatst, kwam tot 1.59,23.

De Italiaanse Francesca Lollobrigida was in de een na laatste rit net wat sneller dan Groenewoud (1.54,51). Het was aan De Jong en Wüst om ervoor te zorgen dat er toch nog een Friese winnares kwam. Dat lukte. Antoinette de Jong kwam na een spannende strijd in 1.53,81 over de eindstreep en Wüst werd tweede met 1.54,08.

Smeding uit Harlingen, die uitkomt voor Groot-Brittannië, mocht de 500 meter openen. Ze zette een tijd neer van 39,17. Daarmee deed Smeding niet mee voor de overwinning.

Femke Kok blijft Michelle de Jong voor

In rit 5 was het de beurt aan Michelle de Jong. Ondanks een misstap zette ze met 37,85 de snelste tijd van dat moment neer. Die tijd bleef echter niet heel lang staan, want de volgende Friezin, Femke Kok, was met 37,32 redelijk wat sneller.

De Russische Angelina Golikova leek onder de tijd van Kok te duiken, maar bij de finish kwam ze toch tekort: 37,43. Daria Katsjanova en Andzjlika Wójcik kwamen in de laatste rit ook niet aan de tijd van Kok. Daarmee is de Friezin Europees kampioen op de 500 meter.

Michelle de Jong eindigde op plaats vijf.