Antoinette de Jong voor de tweede keer Europees kampioen allround

Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Schaatsster Antoinette de Jong uit Rottum heeft zondag in Thialf haar tweede Europese allroundtitel gewonnen. 

Op de afsluitende 5000 meter werd ze derde, dat was meer dan genoeg om de leiding in het klassement te behouden. Eerder op de dag won De Jong de 1500 meter. De Rottumse prolongeert haar titel van twee jaar geleden, toen ze in Collalbo (Italië) de beste allroundster was.

De Jong werd zaterdag derde op de 500 en de 3000 meter en ging daarmee al aan de leiding in het klassement. Zondag won ze op de 1500 meter in een direct duel van haar concurrente Irene Schouten en daarmee vergrootte ze haar leiding. Ze verdedigde op de 5000 een voorsprong van bijna tien seconden: Schouten won de afstand, maar de titel van De Jong kwam nooit in gevaar.

Het zilver in het eindklassement ging naar Irene Schouten, het brons was voor Martina Sáblíková.

1.500 meter

De eerste afstand van de tweede dag stond voor De Jong in het teken van het vergroten van haar voorsprong op Schouten. Dat lukte, want De Jong reed in een direct duel met Schouten naar 1.54,83. Dat was de winnende tijd, voor nummer twee Evgeniia Lalenkova en nummer drie Joy Beune. Schouten werd achtste, waardoor de voorsprong van De Jong voor de afsluitende 5.000 meter bijna tien seconden was.

5.000 meter

In de laatste rit van de 5.000 meter stond De Jong tegenover Irene Schouten, de nummer twee in het klassement. Schouten moest tien seconden goedmaken, maar kwam nooit in de buurt van die marge. De Jong pakte in het begin van de rit zelfs een voorsprong. Uiteindelijk ging de rit wel naar Schouten, maar het verschil tussen de twee was minder dan drie seconden: 6.55,38 om 6.57,72. De winst op de laatste afstand ging naar de Tsjechische Martina Sáblíková, in 6.53,22.