Acht Jousters op klompen naar International Children’s Games in Coventry: ,,Een geweldig avontuur''

JOURE - De Friese delegatie uit Joure heeft met veel plezier deelgenomen aan de 54e editie van de International Children’s Games. Het sportevenement vond van 11 tot en met 16 augustus plaats in het Engelse Coventry. Vanuit De Fryske Marren deden acht jonge zwemmers en tennissers, allen uit Joure, deel aan de spelen. Samen met hun coaches en het hoofd van de delegatie reisden zij vorige week donderdag af naar Engeland. Het was zweten geblazen met de hoge temperaturen, maar een geweldig avontuur.

De stemming zat er gelijk goed in na een imponerende openingsceremonie op donderdagavond. Elk land presenteerde zich op unieke wijze, maar de Jousters sprongen er echt uit en maakten veel reacties los met hun mooie Friese klompen onder de knaloranje outfits. Ook de pins met Friese vlag erop waren goud waard in de ruilhandel, waar de sporters vanaf de eerste avond al zoet mee waren. Zo legden ze gelijk volop contact met kinderen van over de hele wereld. Op vrijdags werd er getraind en vanaf zaterdag begonnen de wedstrijden voor tennissers Wouter van den Berg, Tieme Heil, Anouk Zijl en Sofie Stronkhorst en zwemmers Raoul Melein, Pascal Boersma, Lisa van Ewijck en Lena Kuindersma.

Meedoen is belangrijker dan winnen
Het niveau van de sporters was zeer divers. Team Joure deed recht aan het aloude gezegde dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar de fanatieke sporters stegen wel boven zichzelf uit. Wouter en Tieme konden twee games in de dubbel pakken tegen een duo uit Amerika. Anouk won een individuele wedstrijd tegen gastgemeente Coventry.

Sofie en Anouk wonnen samen, na een spannende tiebreak een dubbelpartij tegen een tweetal uit Slovenië. Voor de zwemmers was het vanuit het 25 meter bad van Swimfun even wennen om in een 50 meter bad te strijden, maar Lisa van Ewijck en Pascal Boersma zwommen al snel een dik PR. Raoul Melein en Lena Kuindersma zetten ook prima tijden neer bij o.a. de 400m Borstcrawl. Op moment van schrijven stonden er nog een 200m wisselslag en 200 m schoolslag op het programma voor de vier zwemmers en een dubbelspel voor Anouk en Sofie.

Hoofd van de delegatie Martijn Weltevreden en coaches José van der Lijke (tennis) en Ali Rahnama (zwemmen) zagen hoe de kinderen genoten van alle momenten in Coventry en zijn trots op hun sporters. José: “Het grootste geluk lag duidelijk buiten de sportvelden. In zes dagen maakten zestienhonderd deelnemers in een recordtijd kennis met elkaar, haalden grappen uit en zongen tot diep in de nacht. Wat hebben we dat gemist!”

Een stukje historie
De International Children’s Games is een groot internationaal sportevenement voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar, erkend door het Olympisch Comité en georganiseerd sinds 1968. De deelname van onze gemeente is ontstaan door het contact met partnergemeente Medias in Roemenië. Vanuit Nederland is ook Alkmaar een vaste deelnemer. Per jaar komen er andere sporten aan bod. Het organiserende land bepaalt de sporten voor dat jaar.

In Coventry streden dit jaar zo’n 1.600 atleten van over de hele wereld in zeven sporten: zwemmen, klimmen, voetbal, tafeltennis, 3x3 basketbal, atletiek en tennis. De spelen worden georganiseerd om via sport en internationale ontmoetingen nieuwe vriendschappen te maken en met het oog op een vredige toekomst wederzijds begrip, tolerantie en respect te genereren bij de jeugd.