Sociaal werk De Kear: ‘Niet iedere dag hoeft een 10 te zijn’

grootdefryskemarren
Afbeelding

Jongeren die mentaal gezond zijn voelen zich niet alleen beter, maar voelen zich ook vaker verbonden met elkaar. Ze zijn productief en van betekenis voor hun directe omgeving en de maatschappij. Jan Faber, buurtwerker Sport & Cultuur bij Sociaal Werk De Kear vertelt er graag over.

“Tijdens de coronaperiode kreeg ik veel hulpvragen op het gebied van mentale gezondheid. De vragen gingen over eenzaamheid, prestatiedruk of depressieve klachten. Nu we die periode achter ons hebben gelaten nemen de vragen over dit thema nog steeds toe. Vanuit onderzoek laten ook de landelijke cijfers zien dat één op de drie jongeren mentale klachten ervaart. Daarom vinden we het belangrijk om hier preventief op in te zetten. Dit doen we door vroeg het gesprek op te zoeken met jongeren om meer gevolgen te kunnen voorkomen.”

De buurtwerkers Sport & Cultuur en jongerenwerkers van Sociaal Werk De Kear besteden aandacht aan de mentale gezondheid van jongeren. Ze ondersteunen jongeren op een laagdrempelige manier, spreken ze aan op school, op straat, bij een activiteit en kunnen ervoor zorgen dat ze de steun en middelen krijgen die ze nodig hebben om gezond en gelukkig op te groeien.

Ga met elkaar écht in gesprek

“Heb jij het er weleens over als het een dagje ‘iets minder’ gaat? Ervaar je prestatiedruk of heb je je dag niet? Als je het met elkaar deelt, dan kom je erachter dat je niet de enige bent. Door pakkende quotes te delen met jongeren en het gesprek aan te gaan of zij zich hierin herkennen, proberen wij het normaal te maken dat niet iedere dag een 10 hoeft te zijn”, aldus Jan Faber. “Op deze manier leren wij de jongeren hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Als buurtwerker Sport & Cultuur verzorg ik ook weerbaarheidstrainingen. In deze trainingen gaan we op groepsniveau door middel van spel en reflectie aan de slag om jezelf en elkaar beter te leren kennen. Hoe reageer je op elkaar? Kunnen we waarde geven aan de verschillen in de groep? Kunnen we van elkaar leren en bovenal begrip krijgen voor elkaars privésituatie, waardoor we minder snel oordelen? Door met elkaar in gesprek te zijn geven de jongeren vaak aan dat ze niet weten wat er bij anderen speelt. Door dit met elkaar te delen kan het ervoor zorgen dat je je niet alleen voelt en steun aan elkaar kunt hebben.”

Zeg eens eerlijk

Naast de trainingen die Sociaal Werk De Kear biedt is er in samenwerkingsverband met de GGD en gemeente De Fryske Marren de campagne ‘Zeg eens eerlijk’, onderdeel van Gezond je ding doen, gelanceerd. Met deze campagne wordt uitgedragen dat gezondheid meer is dan gezond eten en beweging. Thema’s die hierin worden uitgelicht, zijn groepsdruk, schoolstress, onzekerheid, eenzaamheid en vriendschap. Jan Faber: “Samen hebben we quotes bedacht waar jongeren zich in herkennen en daardoor komen we in gesprek.”

Last van onzekerheid? Vijf tips!

Herken jij je in de volgende  quote? “Wanneer je na 200 selfies nog steeds niet de nieuwe profielfoto hebt. Zeg eens eerlijk. Ook last van onzekerheid?”

Vijf tips voor jongeren om mentaal gezond te blijven:

  1. Blijf erover praten
  2. Vind je dagritme
  3. Zorg dat je goed slaapt
  4. Blijf in beweging
  5. Zoek indien nodig (online) hulp

Wil je meer zelfvertrouwen of praten over hoe jij je voelt? Wij komen graag met je in contact! Spreek ons aan als je ons ziet op school of op straat. Ook kun je altijd mailtje sturen naar info@sociaalwerkdekear.nl of bellen naar 0513- 334 270.