Schooljongens pikken oude solarboot weer op - Nieuwe start Solar Team Sneek

Nadat ROC Friese Poort Sneek geen genoeg animo meer had om het solarbootproject voort te zetten, heeft een aantal enthousiaste ex-studenten de boot overgenomen. De schooljongens van toen zetten het project nu in Joure voort onder de naam Solar Team Sneek en werken elke vrijdagavond aan de boot. Het Solar Team bestaat uit Kevin van Uem, Bjorn Koning, Raymond Blokker, Meindert de Groot, Sjors Roolvink, Hylke Lühoff en Rutger van der Weide. Andere ex-teamleden komen soms ook nog helpen.

De coronapandemie van de afgelopen twee jaar werd een overgangsfase. De mannen die sinds een paar maanden samen (weer) het Solar Team Sneek vormen hebben die tijd besteed om goed in de maatschappij terecht te komen en nieuwe hbo studies op te pakken. En na die twee jaar zeiden ze ineens tegen elkaar: jongens, wat we vroeger daar op het mbo deden, willen we nu weer beginnen en zelfs uitbreiden. Ze kregen van hun oude mbo-school de solarboot overgedragen en zijn nu bezig om nog dit jaar als zelfstandig team, besmet met het solarvirus, mee te kunnen varen aan de nationale en zelfs internationale solarboot-wedstrijden.

In het verleden bereikte resultaten
Die besmetting met het solarvirus komt natuurlijk uit de tijd van het nationale kampioenschap wat het team behaalde in 2017 in Akkrum. Maar in het verleden bereikte resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Bovendien kreeg hun raceboot een fiks mankement na een crash in 2019.  “We zijn nu druk aan de slag om dat weg te werken. De twee jaar stilstand heeft de boot ook niet goed gedaan”, zegt Kevin van Uem en hij knijpt even bedenkelijk de ogen dicht als hij zich realiseert dat ze tot eind mei nog maar zo’n negen weken hebben. Dan is de nationale titelstrijd, opnieuw in het mooie dorp Akkrum.  

Ontwikkelingen
ROC Friese Poort had vanaf 2006 drie teams: Drachten, Leeuwarden en Sneek. De vier jaar die ze als de student op het mbo zaten werden ze gevraagd om aansluitend op de gevolgde opleiding een zo goed mogelijke solarboot te ontwikkelen. Zij hebben zich hier buiten schooltijd om voor ingezet, puur als hobby en zelfontwikkeling.  Want, even uitleggen, een solarboot kun je nergens kopen. Die moet je helemaal zelf ontwikkelen en opbouwen. Het is een raceboot, maar dat zie je niet. De boot is van voor tot achter helemaal vol gelegd met zelfontwikkelde zonnepanelen. Huiszonnepanelen zijn niet meer efficiënt genoegd om mee te kunnen racen. Daarom heeft het team zelf zonnepanelen ontwikkeld. Het mag allemaal niet te zwaar zijn, want het is zeer van belang dat de boot zo licht mogelijk wordt opgebouwd, zodat er veel winst en efficiëntie wordt behaald tijdens het varen. Het gaat er uiteindelijk om wie de meeste duurzame en snelste solarboot ontwerpt.

Strategie
Naast Kevin zit teamleider Bjorn Koning uit Haskerhorne. Bjorn is net geen zeventig kilo en dat betekent dat hij degene is die tijdens de wedstrijden met aanvullend ballastgewicht de boot mag besturen. Dan komt het tijdens het wedstrijd alleen nog maar aan op de ontwikkeling en bouw van de boot. Daarnaast is de strategie tijdens de wedstrijd ook zeer van belang. Op welk tijdstip schijnt de zon en kan er snel gevaren worden?  Wanneer moet er voor een langzamere weg gekozen worden? De combinatie van al deze zaken bepalen uiteindelijk het neerzetten van een zo goed mogelijk eindresultaat en degene met de snelste en beste uitvoering wordt uiteindelijk de grote winnaar.

Verbeterde technieken
De techniek schrijdt steeds sneller voort en het team richt zich op nieuwe ontwikkelingen om toe te passen op hun eigen solarboot. Inmiddels zijn ze al aan de slag met het ontwikkelen van een eigen accu en zonnepanelen. Wat er momenteel standaard op de markt te verkrijgen is, is niet meer relevant voor hun boot. Zo heeft het team al draagvleugels toegepast op de boot; hierdoor komt de boot als het ware vliegend uit het water en kan er nog sneller en efficiënter gevaren worden.

Kevin van Uem en Hylke Lühoff zijn maritieme technici en richten zich hier dan ook veel op. Zo hebben al deze mannen in het dagelijks leven technische functies en studies waardoor ze ook weer ervaring opdoen om de technieken te kunnen verbeteren. Elke weekend zijn de mannen te vinden in de werkplaats; deze plek wordt beschikbaar gesteld door een van hun weinige sponsoren. Bjorn en Kevin schatten in dat ze al met al beiden zo’n twintig uur per week aan hun boot werken. Uitmondend in wedstrijden. Een heerlijk gevoel: de druk is moordend en tegelijk is iedereen die meedoet eigenlijk familie van elkaar.

Duurzamere toekomst
Ze hebben allemaal hetzelfde uitgangspunt: door het ontwikkelen en promoten van duurzame technologieën hopen ze de mensen die ze bereiken te motiveren en te inspireren om hun steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Op een leuke manier vinden de ruimtevaart, de maritieme sector en de auto-industrie de bevindingen van de solargroepen belangrijk.

“We hebben helaas nog geen directe contacten met het bedrijfsleven, maar we krijgen wel eens een berichtje. Dus ze houden ons wel in de gaten”, zegt Bjorn Koning. Het team hoopt dat meer mensen hen straks in de gaten gaan houden. Ze verschijnen intussen op internet. En op beurzen als Boot Holland. Delen hun kennis. Ze zijn aankomende zomer ook veel op de Friese wateren te vinden. En de Elfstedentocht is voor hen een uitgangspunt. Het enige waar het team nog hard naar op zoek is zijn sponsoren. In het verleden was de school de financier. Nu moet er elders gezocht worden naar financiering. Stichting Solar Team Sneek moet de startknop hiervoor opnieuw indrukken.

Tekst: Eelke Lok
Foto’s: Douwe Bijlsma / Gewoan Dwaan