Ryanne Tigchelaar uit Lemmer: “Mijn drang om andere mensen te helpen is groter dan mijn angst”

grootdefryskemarren
Afbeelding

Ryanne Tigchelaar leeft volgens de wet van aantrekkingskracht, wat kortgezegd betekent: “Je trekt aan, wat je denkt of voelt.” Elke dag maakt ze opnieuw de keuze om positief in het leven te staan. Ryanne leefde niet altijd zo. Door haar eigen levenslessen om te zetten in leerzame ervaringen haalde zij hier kracht uit en creëerde ze voor zichzelf een positieve mindset. Haar doel is hiermee zoveel mogelijk mensen te inspireren óók zo te leven. Haar droom najagen heeft haar geen windeieren gelegd, maar alles begon met een nachtmerrie…

Het is de laatste dag van maart, het weer is omgeslagen en het sneeuwt zelfs een beetje als ik Ryanne Tigchelaar ontmoet. Ryanne is een dag eerder met het vliegtuig teruggekomen van een welverdiende vakantie op Curaçao en heeft het daardoor nu extra koud. We zitten in haar kantoor in haar huis in Lemmer, waar ze de kachel een paar graadjes hoger zet en ze schenkt een warme kop thee in. Ze woont hier sinds januari samen met haar vriend Siemen en hondje Teddy. Ze begint te vertellen: “Ik ben geboren in Sneek en opgegroeid in Workum bij mijn ouders, broertje en zusje.”

Tamponziekte

Ryanne Tigchelaar (1990) heeft een leuke jeugd in Workum en gaat na de basisschool naar het vmbo-T in Bolsward om daarna toerisme te gaan studeren. In haar vrije tijd verzorgt ze haar paard Viénna die nog steeds in de familie is.  Als Ryanne zeventien jaar is, slaat het noodlot toe. Ze is aan het werk bij haar vader in de fabriek als ze ontzettend misselijk wordt. Zó erg dat ze besluit om naar huis te gaan. Ze wordt zieker en zieker. De huisarts doet het af als een buikgriepje. Die nacht wordt het alleen maar erger. Opnieuw wordt de huisarts erbij gehaald en die belt dit keer de ambulance. In de ambulance raakt Ryanne in shock en ze wordt met gillende sirenes naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Eenmaal in het ziekenhuis is ze amper aanspreekbaar; ze kan nog net tegen de de anesthesist zeggen dat ze zich tijdens haar vorige menstruatie ook niet lekker had gevoeld. Hierdoor gaat er bij de anesthesist een lampje branden. Hij zoekt het uit en zo wordt ontdekt wat er met Ryanne aan de hand is. 

Ryanne krijgt de diagnose TSS, Toxic Shock Syndroom, een zeldzaam en zeer ernstige vorm van een infectie, veroorzaakt door een bacterie die er voor zorgt dat al je organen binnen 24 uur afsterven. In de volksmond ook wel de tamponziekte genoemd, omdat het kan ontstaan door (langdurig) tampongebruik. Had de huisarts het direct herkend, dan was ze met een antibioticakuur snel geholpen geweest. Na twee weken in het ziekenhuis gelegen te hebben volgt een langzaam herstelproces. Het duurt lang en als gevolg hiervan ontwikkelt Ryanne angst- en paniekstoornissen, bang dat het weer zal gebeuren. Ze is het vertrouwen in haar lichaam kwijt.

Paardenfotografie

Ryanne pakt langzaam haar leven weer op en begint aan een nieuwe studie, retail management. Vervolgens is ze jaren werkzaam als manager in kledingzaken. Ondertussen gaat haar relatie stuk, raakt ze als gevolg daarvan haar huis kwijt haar ouders gaan ook nog scheiden. Ryanne krijgt klap na klap en raakt burn out. “Ik ging error”, zegt Ryanne. Dit wordt een kantelpunt in haar leven. Ze gaat alleen wonen en ontdekt dat ze dit heel goed kan. Ze krijgt weer vertrouwen in haar lichaam en zichzelf.

Tijdens haar burn out geniet ze van haar hobby, fotografie. Dit helpt haar door de dagen heen. Fotograferen doet ze op gevoel, het gaat vanzelf, intuïtief. Een kennis wijst haar erop dat ze heel goed is in het volgen van haar intuïtie. Ze besluit hier een cursus over te volgen.  Hierdoor komen haar hoofd en hart op één lijn te liggen. Vol vertrouwen besluit ze om haar droom na te jagen. Ze stopt met haar baan in loondienst en start haar eigen onderneming, volledig gericht op paardenfotografie. Ze is goed in wat ze doet en veel mensen vragen haar daarom om advies. Ze besluit om zelf cursussen te geven. Met de komst van het coronatijdperk worden de bestaande online cursussen uitgebouwd en schrijft ze het ‘Paardenfotografie inspiratieboek’. Trots en stralend laat Ryanne het boek zien en zegt: “Op het omslag staat mijn levensmotto: ‘feel the fear and do it anyway’. Mijn drang om mensen te helpen en te inspireren is groter dan mijn angst.” Er komt een tweede druk.

Succes

Inmiddels bestaan haar inkomsten voor tweederde uit de verkoop van haar online cursussen en verdient ze genoeg geld om goed te kunnen leven. Ze investeert veel in haar eigen ontwikkeling en gunt zichzelf om te genieten van wat haar toekomt. Ze heeft het prachtige veulen Fudge gekocht, die straks als privémodel op haar foto’s zal stralen. Er staat een stoere nieuwe auto op de oprit en ze geniet ook zeker van heerlijke vakanties. Ryanne werkt er keihard voor en is ontzettend dankbaar voor alles wat op haar pad komt. Ze zit in een goede flow en haar missie is dan ook andere mensen, met name vrouwen die zich bezig houden met paardenfotografie, deze flow ook voor zichzelf te laten creëren. 

Ze laat het ontgrendelscherm van haar telefoon zien. ‘Ik ben succesvol’, zo valt op het scherm te lezen. Ryanne leest en voelt dit zinnetje dagelijks. Ze maakt elke dag opnieuw de keuze om positief in het leven te staan en hoopt dat deze energie zich als een olievlek verspreidt.

Tekst: Lotte van der Meij

Beeld: Marlot Anne Photo