Roelina Banga (30) is een moderne oervrouwOp blote voeten naar de supermarkt

grootdefryskemarren
Afbeelding

Roelina Banga uit Oudehaske ziet er op het eerste gezicht uit als iedere andere eigentijdse vrouw. Maar wie verder kijkt dan haar smartwatch en gezellige huis, ontdekt iets anders. Roelina probeert te leven zoals de jagers-verzamelaars van 40.000 jaar geleden. Ze staat vroeg op en is veel buiten, liefst op blote voeten. Haar maaltijden zijn ook niet bepaald standaard: twee keer per dag eet ze een kom vol groenten, zaden en andere gezonde voeding. Ik vraag haar hoe dit samengaat met het moderne leven en haar beroep als creatief ondernemer.

Roelina Banga (30) werkt als orthomoleculair therapeut, docent en marketeer. Haar missie is om mensen bewust te maken van de invloed van voeding, zodat ze de fitste versie van zichzelf kunnen worden. Deze missie draagt ze uit door als moderne oervrouw te leven. Via Instagram deelt Roelina haar leefstijl, maar ook recepten en kennis. Op dit moment is ze een e-book en een aantal cursussen aan het ontwikkelen. Roelina zit momenteel lekker in haar vel, maar in haar tienerjaren was dat heel anders.

Weinig energie

“Naast gezonde voeding, was er bij ons thuis ook altijd koek en snoep beschikbaar”, vertelt Roelina. “Op de middelbare school kocht ik van mijn zakgeld energiedrank, frikandellenbroodjes, noem maar op. Daarnaast bewoog ik buiten het verplichte uurtje gym nauwelijks.” Roelina kreeg steeds meer lichamelijke klachten. “Ik was altijd een slanke giraf, maar ik werd steeds wat steviger. Wat ik vooral vervelend vond, was dat ik weinig energie had. Ook had ik veel last van mijn buik en een droge huid. Haar klachten deden haar inzien dat er iets moest veranderen. Er volgde een zoektocht naar hoe ze voor zichzelf moest zorgen. “Dat was heel lastig, want ik wist niet wat mijn lijf nodig had. Ik probeerde wel af te vallen en fitter te worden, maar dat lukte niet goed.” Totdat haar vader een relatie kreeg met een orthomoleculair therapeute…

Geen klachten meer

Als de vader van Roelina een relatie krijgt met orthomoleculair docente en therapeute Dorothé Lueb, wordt Roelina heel veel duidelijk. “Dorothé weet gigantisch veel. Wat zij vertelde, vond ik meteen heel interessant en ben ik gaan toepassen. Langzaam maar zeker verdwenen mijn klachten; mijn buik werd rustiger; mijn acne ging weg; ik had meer energie en had het niet meer koud.” Roelina wordt zó gegrepen door het gedachtegoed van Dorothé dat ze zelf ook de opleiding tot orthomoleculair therapeut gaat doen, naast haar ‘gewone’ studie aan de Minerva Academie voor Popcultuur. “Ik leefde heel anders dan mijn medestudenten: ik nam geen brood mee naar school, maar salades. Ik kookte niet met pakjes en zakjes, maar maakte alles vers. Ik voelde me soms een vreemde eend in de bijt, want ik was met heel andere dingen bezig dan de rest.” 

Ganzenburger

Hoe dat gezonde eetpatroon er dan uitziet? Kort gezegd: als dat van een ‘oermens’ van 40.000 jaar geleden. “Ik eet zoals een jager-verzamelaar deed. Onze spijsvertering is erop gebouwd dat wij kunnen verteren wat er in de natuur te vinden is. Zo eet ik ook graanvrij, zuivelvrij en suikervrij. Mijn voeding bevat goede bouwstoffen: vitamines, mineralen, goede vetten en eiwitten. De kwaliteit van de producten staat bij mij voorop. Groente eet ik altijd biologisch en van het seizoen. En mijn vis en vlees is duurzaam, wild en grasgevoerd. Bij iedere maaltijd eet ik veel verschillende groentes, samen met eiwitten en goede vetten. Ik eet twee of drie keer per dag. Rond het middaguur eet ik mijn ontbijt: gebakken eieren of een flinke salade met een stukje zalm, kip of een wilde ganzenburger. Als avondeten eet ik dan opnieuw veel groente met een stukje vis of vlees.”

Op avontuur

Roelina’s verlangen om ‘oergezond’ te leven, gaat verder dan alleen eten. “Het is belangrijk voor mij om veel buiten te zijn, op avontuur te gaan, in beweging te zijn. Ik ga bewust op zoek naar die wisselwerking met de natuur. In 2019 was ik op IJsland, en daar voelde ik me zó goed. We waren de hele dag buiten, wandelden en vulden onze fles bij de watervallen. Mijn lichaam was rustig, gezond en alert. Daar is mijn liefde voor het buiten zijn aangewakkerd en heb ik ook het woordje ‘oervrouw’ bedacht. Dat gevoel wilde ik in het dagelijks leven integreren.”

Ochtendritueel

En dat is gelukt. Roelina leeft als oervrouw in de eenentwintigste eeuw.  Als ze opstaat begint ze met bewegen, want dat is wat de oermensen vroeger ook deden. “Ik sta om zes uur op en begin mijn dag met een ochtendwandeling. Vanuit mijn woning in Oudehaske loop ik zo het Nannewiid in. Soms loop ik een halfuur en soms twee uren, net waar ik behoefte aan heb. Ik check dan altijd even bij mezelf: hoe gaat het eigenlijk met me? Waar ben ik dankbaar voor?” Een les Crossfit is ook een vast onderdeel van haar ochtendritueel. “Sterker worden door te sporten, liefst op een nuchtere maag, hoort voor mij ook bij het oervrouw zijn.”

Spagaat

Na het sporten en buiten zijn volgt werken: voor haar eigen bedrijf of voor opleidingsinstituut Evenwijs, waar ze marketing en pr voor doet. En daarbij komt toch die computer om de hoek kijken. “Ik probeer niet de hele dag achter mijn laptop te zitten, maar ik kijk bewust hoe ik hem kan gebruiken voor wat ik wil doen. Loze tijd breng ik niet achter de computer door. Ik wissel het af, werk ook veel staand, wandel tijdens belafspraken, of sta voor de klas. En tussendoor ga ik regelmatig even naar buiten. Even frisse lucht happen, anders word ik te onrustig in mijn hoofd.” 

Het is de spagaat van de moderne oervrouw; als beeldmaker kan ze niet zonder haar gadgets. “Ik vind het wel belangrijk dat mijn telefoon, laptop en camera’s goed werken en snel zijn. Die setup moet er staan en er goed uitzien. Dus in die zin vind ik gadgets heel fijn. Maar ik gebruik ze bewust en laat me er niet door leven.”

Bevrijdend

Het liefst loopt Roelina zo veel mogelijk op blote voeten. “Het is heel bevrijdend om op blote voeten te lopen. Ik voel dan veel meer de connectie met de natuur; op welke ondergrond ik loop en hoe ik mijn voet neerzet. Het is even wennen, maar nu voelt het juist heel benauwend als ik schoenen aan heb. Ik rijd ook auto op blote voeten en loop zelfs op blote voeten naar de supermarkt. Je handen en voeten werken als afkoelmechanisme, dus het is niet natuurlijk om ze in te pakken.”

Nog zoiets wat oermensen niet kenden is zonnebrandcrème. “Ik heb dat niet nodig, want ik bouw de hoeveelheid zon op mijn huid op. Dat begint al in het voorjaar: de zon wordt steeds iets sterker en mijn huid raakt er steeds iets meer aan gewend. Ook zorg ik ervoor dat ik niet te lang achter elkaar in de zon zit. Zo voorkom ik dat ik verbrand.”

Niet duurder

In de supermarkt komt ze niet zo vaak meer. “Bijna alles koop ik bij de Graasboerderij in Sondel; een boerderijwinkel waar ze hun eigen producten en die van boeren uit de omgeving verkopen. Daar bestel ik al mijn groente, vis en vlees. Dat is allemaal biologisch, grasgevoerd, supervers en uit het seizoen. Noten, zaden, kokoschips en plantaardige melk koop ik in bulk.”

Of het niet heel duur om op deze manier te eten? “Het klopt zeker dat bepaalde producten, biologisch en grasgevoerd, wat duurder zijn. Groente uit het seizoen kiezen maakt al veel uit, net als de juiste verkooppunten zoeken. Tegelijkertijd koop ik ook heel veel dingen niet: chips, frisdrank, sapjes. Het zou fantastisch zijn als gezond voedsel nog beter beschikbaar is en ook in de supermarkt betaalbaarder zou worden. Ik zie daarin gelukkig wel beweging. Boeren gaan steeds meer rechtstreeks hun groente en vlees verkopen, of via coöperaties. Een hele mooie ontwikkeling.”

Cheesecake

Het is niet altijd mogelijk om zich aan haar oerdieet te houden, merkt Roelina. “Veel mensen om me heen eten ook zo, maar natuurlijk kom ik ook in situaties terecht waar andere dingen op tafel staan.  Als ik dan een keer een patatje of pizza eet, geniet ik er ook van. Ik kies wel wanneer ik dat doe; niet te vaak, want ik merk meteen aan mijn lijf dat bijvoorbeeld suiker of frituur niet goed voor me is. Dat blijft soms een zoektocht: wanneer is iets het echt waard? Een slagroomtaartje kan ik heel goed missen, maar een zelfgemaakte cheesecake vind ik wel heel lekker. Alcohol drink ik nauwelijks; ik wil het zonder drank ook gezellig hebben.”

Hippie

“Ja, ik voel me weleens de hippie van het gezelschap”, lacht Roelina. “Er is wel eens onbegrip. Maar ik sta zó achter het leven dat ik leef. Als mensen er anders over denken, kan ik dat heel goed naast me neerleggen en accepteren. En ik ben vooral omringd door gelijkgestemden. Daar kies ik bewust voor, want die omgeving werkt voor mij inspirerend.”

Jagen

Roelina Banga wil haar oerleven nog verder uitbouwen: “Ik wil mezelf kunnen redden in de natuur: wildkamperen, mijn eigen eten zoeken, en zelfs leren jagen. Ik volg nu een online cursus over wildplukken, heel interessant. Binnenkort ga ik leren om vuur te maken en op vuur te koken. Ik wil dan ook langere hikes gaan doen in het buitenland, dat echte buitenleven nog intenser beleven. Ook wil ik graag leren jagen. Niet omdat het me zo leuk lijkt, maar omdat ik vind dat je een dier moet durven en kunnen doodmaken als het er op aankomt. Wild vlees is bovendien supergezond. Maar het gaat mij vooral om het leren van de skills, dat ik mezelf kan redden in het wild.” 

Tekst: Hannah Zandbergen

Foto’s: Ilse Jepkema