Zorgvuldige beoordeling eventuele naamswijziging Krijgerplein

Het Burgemeester Krijgerplein in Lemmer Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

LEMMER -  De petitie die een groep Lemsters is gestart om de naam van het Burgemeester Krijgerplein te wijzigen in de Oude Markt is inmiddels zo'n 450 keer ondertekend.

De actievoerders zijn van mening dat op de naam van de oud-burgemeester een nare smet rust. Krijger zou zich volgens de groep verwijtbaar hebben gedragen in de Tweede Wereldoorlog. Ze baseren zich daarbij onder andere op de uitspraken die oud-rechter Severijn deed in een televisiedocumentaire.

In een reactie op de petitie laat gemeente De Fryske Marren weten de zaak zorgvuldig te beoordelen. ,,We snappen dat de documentaire van Fryslân Doc hernieuwd vragen oproept over de vernoeming van het plein naar burgemeester Krijger. Het gaat hier om een gevoelig onderwerp, waar in het verleden al meerdere keren onderzoek naar is gedaan, telkens zonder voldoende aanleiding om de naam te wijzigen. Desalniettemin neemt het college de petitie en brieven uit Lemmer uiteraard serieus. Het college wil deze zaak zorgvuldig beoordelen", zegt woordvoerder Jan van der Veen.

Frits Barend
De groep Lemsters krijgt ook steun van Frits Barend. De televisie- en radiopresentator vindt het ondenkbaar het plein de naam van een 'foute' burgemeester blijft houden. Het Joodse gezin Barend zat in de oorlog ondergedoken in Oudega. Barend heeft aangegeven ook andere BN'ers te vragen de actie te steunen.

Lees ook: Actie om pleinnaam 'foute' Lemster burgemeester te veranderenKoop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden