Wijckel niet gehoord in draagvlakonderzoek naar azc Balk: "Beeld is nu onvolledig"

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

WIJCKEL - Het onderzoek naar het draagvlak voor het asielzoekerscentrum in Balk zou niet deugen. Dat stelt het dorpsbelang van Wijckel, het dorp dat net naast Balk ligt. De inwoners zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Op basis van dat onderzoek concludeerde het college van De Fryske Marren dat er niet genoeg draagvlak is om het azc langer open te houden. Dat was wel het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), zodat ze de tijd konden gebruiken om andere locaties in Fryslân te zoeken.

Bij het draagvlakonderzoek is aan inwoners van Balk gevraagd of ze voor of tegen een verlenging van het azc zijn. Volgens het dorpsbelang van Wijckel had het college de inwoners van het naastliggende dorp ook moeten vragen wat ze ervan vinden.

"Als je naar de locatie kijkt van het azc, dan ligt het op het grondgebied van Balk, maar het zit maar een paar honderd meter van Wijckel af", zegt secretaris Jan Veeken van Dorpsbelang Wijckel. "Zelfs de dichtstbijzijnde woningen van Wijckel, die op 300 meter liggen, zijn niet geraadpleegd. Die mensen gaan langs het azc als ze boodschappen doen."

Wijckel heeft geen school en geen winkels, is het argument. Bijna alle inwoners van Wijckel gebruiken daarom de voorzieningen in Balk, volgens het dorpsbelang.

"Onvolledig beeld"
Waarom mensen in Wijckel niet zijn gevraagd, weet Veeken niet. "Tot ons verbazing zie ik nu een draagvlakonderzoek. Ik dacht: dan wordt ook vast naar Wijckel gekeken."

"Het is nu een onvolledig beeld, vinden wij. Het college het draagvlakonderzoek nu niet gebruiken als basis voor de besluitvorming." Wat de inwoners van Wijckel van het azc vinden, durft Veeken niet te zeggen. "Maar in zijn algemeenheid zijn de geluiden redelijk positief. Er zijn geen negatieve ervaringen."

Over de kwestie is een petitie opgezet in de gemeente. Ook zijn er brieven ingestuurd, waarover in de raadsvergadering van de gemeente op dinsdag is gesproken. Volgens Jan van Zanden, CDA-fractievoorzitter van de Fryske Marren, ging het vooral over de interpretatie van het draagvlakonderzoek.

Van Zanden zegt het belangrijk te vinden om te kijken wat er gebeurt met de mensen die zich niet hebben uitgesproken in het onderzoek. "De vraag is, de groep die zich niet geuit heeft, wat gebeurt daarmee? Dat zullen we ook nooit weten."

De menselijke maat
Vanuit het azc laten enkele mensen nu ook van zich horen: door een brief te schrijven hebben drie bewoners uit het azc opgeroepen om de menselijke maat niet uit het oog te verliezen.

Dat vindt Van Zanden ook belangrijk. "Het gaat om mensen, dat staat bij ons voorop", zegt de CDA'er. "'Afspraak is afspraak' is ook heel belangrijk, maar je hebt ook te maken met mensen die hier zijn gekomen vanuit erbarmelijke omstandigheden."

Standpunt
Volgens Van Zanden heeft ongeveer de helft van de mensen in het azc al een status en zullen ze binnenkort een woning krijgen. "Wij hebben begrepen dat het COA erop inzet om de mensen voor september al te plaatsen. Ze proberen de andere groepen mensen ook op tijd te plaatsen, zodat je geen rare situaties krijgt."

"Die menselijke maat is heel belangrijk. Dat maakt deze kwestie ook zo lastig", zegt Van Zanden. De CDA-fractie zal vanavond een standpunt over de kwestie innemen.