Weblog burgemeester Veenstra van De Fryske Marren: Energie

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - De weblog van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren gaat deze week over energie en werk. Over dat het soms lastig is om een blog te schrijven, niet in de laatste plaats omdat Veenstra dat inmiddels al 10 jaar doet. Over de confrontatie met onjuist of onheus wat energie neem. Maar ook over betekenisvolle gesprekken die energie geven.

Onderstaand de weblog:

Soms is het een opgave om een blog te schrijven. Een drukke week, geen inspiratie, het komt wel eens voor. Het is de komende zomer tien jaar geleden dat ik ermee begon. In de loop van de jaren zijn het enkele honderden stukjes geworden. Misschien is het goed om er na tien jaar mee te stoppen, of op zoek te gaan naar een andere vorm. Daar denk ik over na.

Een enkele keer ligt het niet aan drukte of gebrek aan inspiratie dat het schrijven lastig is, maar aan gebrek aan energie. Meestal krijg ik van drukke dagen juist energie. Acht afspraken op een dag? Dan kunnen er nog wel een paar bij. Resultaat behalen, iets voor een ander kunnen doen, dat maakt mijn werk mooi. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar ook dat hoort erbij.

Ik merk dat mijn energie echt weglekt als ik wordt geconfronteerd met uitlatingen, tijdens gesprekken, op social media of in de pers die volstrekt onjuist of onheus zijn. Ook daar zou je tegen moeten kunnen krijg ik dan te horen. Relativeren. Wachten tot het over waait is het advies. Dat moet je kunnen. Ik merk dat ik dat moeilijker ga vinden.

Gelukkig waren er ook een heleboel momenten in de afgelopen dagen die energie gaven. Gesprekken, weliswaar telefonisch, met enkele echtparen die vierden dat ze 65 jaar getrouwd zijn. Ik hoor dan verhalen over hoe het is om ouder te worden, met soms de gebreken die daarbij horen. Maar ook de mooie verhalen over gebeurtenissen in de afgelopen 65 jaar.

Ik ontmoette een inwoner die een gesprek had gevraagd om zijn zorgen te uiten over zaken in zijn leefomgeving. Het is goed om zulke signalen te krijgen. Ze zijn aanleiding om met gemeente en politie extra aandacht aan die omgeving te schenken.
Er was een indringend gesprek met een bewoner van ons AZC die geen enkel zicht heeft over het verloop van zijn procedure. Wie weet kan ik iets voor hem en een groep lotgenoten betekenen. En ik sprak ook over het skûtsjesilen en over de vorm waarin dat misschien toch door kan gaan deze zomer. Deze, en andere gesprekken, het zijn allemaal onderwerpen waarin je als gemeentebestuurder betekenisvol kunt zijn.

En onderweg zag ik donderdagmiddag ook iets bijzonders. De aanplakborden die we in Joure na de verkiezingen hebben laten staan op verzoek van het herdenkingscomité, zijn inmiddels beplakt met tekeningen van de basisscholen. De scholen zijn alweer bezig met het onderwerp Herdenking en Bevrijding.

Één tekening sprak me heel erg aan. Een universele tekst die wat mij betreft de essentie van onze samenleving aangeeft: “Maar zullen we samen met elkaar”. Zo’n zinnetje geeft zeker energie.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.