Weblog burgemeester Veenstra: Iedereen is anders

Foto De Fryske Marren

JOURE - Deze week gaat de weblog van burgemeester Fred Veenstra over het verschil in hoe mensen zich gedragen. Daarnaast geeft Veenstra ook aan dat de gemeente binnen de marges van de regels ruimte te zoeken voor ondernemers in de horeca en recreatie. ,,Het is niet gemakkelijk, maar met zijn alleen komen we er vast uit.''

De weblog:

Mensen zijn heel verschillend. In deze corona-tijd is dat soms erg zichtbaar. Sommigen zijn bezorgd. Bezorgd om ziek te worden, bezorgd om wat er in de wereld dichtbij en veraf gebeurt of bezorgd, zelfs angstig, omdat ze niet weten hoe met de situatie om te gaan. Anderen zijn rustig of berustend. Bewust van de situatie zien ze wel wat er gebeurt, doen hun ding en gaan hun gang. Een derde groep is nonchalant; er zijn weliswaar regels, maar ook als ik tot het randje ga kan mij  toch weinig overkomen? En je hebt de groep die zich niets van de regels aantrekt, ze bewust overtreedt. Stoer doen, noemde premier Rutte dit gedrag.

Als overheid heb je met alle inwoners, dus ook met al deze groepen te maken. En dat maakt het in deze tijd ingewikkeld. Nu het met de bestrijding van het virus de goede kant op gaat en we ons zoals het lijkt wat meer vrijheden kunnen veroorloven, moeten we ook zorgen dat zoveel mogelijk mensen in deze situatie goed kunnen gedijen. Waar de één graag weer naar de sportschool wil, vraagt de ander om een boete voor de sportschoolhouder die eerder open wil dan is toegestaan. Waar een groepje vrienden elkaar opzoekt om te “chillen”, vraagt een ander om handhaving want dit mag toch niet? Waar de één al weken niet in een winkel komt uit angst voor het virus, kon de ander niet wachten tot de IKEA weer open ging

Er moeten dus afspraken blijven om de samenleving in goede banen te leiden. En die afspraken moeten we goed kunnen uitleggen.
Afstand houden is essentieel en zal dat ook nog heel lang blijven. Als we dat niet blijven doen, dan zijn de risico’s groot en lopen we de kans dat de IC-afdelingen weer vol stromen.

Daarom kunnen er geen evenement plaatsvinden.
Daarom mogen er bij concerten of in bioscopen de komende tijd maar 30 mensen aanwezig zijn.
Daarom houden supermarkten zich aan regels voor het winkelend publiek.
Daarom geldt dat ook voor restaurants en moeten we op terrassen afstand houden.
Daarom kunnen scholen nog niet met volledige klassen werken.
Daarom moeten we nog zoveel mogelijk thuis werken.
Ook handen wassen blijft om dezelfde reden essentieel.

En binnen de marges van die regels proberen we als gemeente de ruimte te zoeken om het ondernemers mogelijk te maken toch weer iets te verdienen, ook al is het voorlopig nog een boterham zonder beleg. We hebben de horeca-ondernemers gevraagd om met plannen te komen om vanaf 1 juni op een goede manier open te gaan. Die plannen zullen we zo positief mogelijk beoordelen. Als recreatiegemeenten hebben we samen met Súdwest-Fryslân geprobeerd wat meer ruimte te krijgen om in jachthavens en campings op korte termijn de toiletten weer te openen. En we zijn aan het nadenken over de openbare ruimte, die zo moet worden ingericht dat er enerzijds dingen mogen, maar dat anderzijds iedereen ook in staat is de gewenste afstand te houden.

De maatregelen die we moeten nemen zullen nog heel wat hoofdbrekens kosten. Hoe meer vrijheden er komen, hoe lastiger het wordt om het allemaal goed te regelen. Daarbij rekening houdend met al die verschillende mensen in onze samenleving. De ene keer vertrouwend op eigen verantwoordelijkheid, de andere keer stimulerend, en als het moet handhavend.

Het is niet gemakkelijk, maar met zijn allen komen we er vast uit.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden