Weblog burgemeester Fred Veenstra: We komen helpen

Foto De Fryske Marren

DFM - Deze week gaat burgemeester Fred Veenstra in op de uitbraak van het coronavirus in zorgcentrum Suderrige in Lemmer. Ook gaat Veenstra in op de nieuwe coronamaateregelen die door het kabinet bekend werden gemaakt.

Onderstaand de weblog:
In zorgcentrum Suderigge in Lemmer is op dit moment sprake van een behoorlijke uitbraak van het coronavirus. Zes bewoners blijken besmet te zijn. Ze krijgen natuurlijk alle zorg die nodig is. Ook vier personeelsleden zijn op dit moment ziek. Ze zitten in thuisisolatie en hopen snel weer gezond te zijn en weer aan het werk te kunnen gaan. Ik sprak met de bestuurder van Hof en Hiem, waar Suderigge onder valt, over alle maatregelen die getroffen worden om te zorgen dat niet nog meer mensen ziek worden. Hij vertelde dat het problematisch kan zijn wanneer er in een verzorgingstehuis plotseling vier personeelsleden afwezig zijn. Hoe regel je dat de zorg gewoon door kan gaan? Maar in dit geval was het probleem snel opgelost.

Collega’s, ook uit de andere vestigingen van Hof en Hiem in Balk, Sint Nicolaasga en Joure zeiden: “We komen helpen”. Zelfs mensen die op dit moment genieten van de herfstvakantie hebben aangeboden te komen helpen. Prachtig dat dit gebeurt en dat de zorg aan de 75 bewoners van Suderigge niet in gevaar komt. Een mooi voorbeeld van de grote inzet die de mensen in de zorg al maanden tonen. Daar mag de zorgsector trots op zijn en daar mogen wij als samenleving ontzettend dankbaar voor zijn.

We werden deze week geconfronteerd met een pakket aan nieuwe maatregelen die ons economisch en sociaal leven verder beperken. De horeca dicht, geen evenementen, het sporten wordt beperkt en zo nog een aantal nieuwe regels. Drastisch, maar nodig. De besmettingscijfers stijgen naar enorme hoogten en de ziekenhuizen worden steeds voller. Maar wanneer je sommige beelden op tv ziet lijkt dat nog niet bij iedereen door te dringen. Ik kan me voorstellen dat de werkers in de zorg daar soms moedeloos van worden. Ik hoop dat we de omslag in gedrag overal gaan zien en dat het zorgpersoneel blijft zeggen: “we komen helpen.”

Laten we in onze eigen gemeente tonen dat het ons lukt om ons zo aan de regels te houden dat het aantal besmettingen naar beneden gaat. Een aantal weken leven met de nieuwe beperkingen, hoe spijtig dat ook is voor bijvoorbeeld het verenigingsleven en voor de horeca. We hebben het in eigen hand. Een inmiddels stukgewassen hand, dat dan weer wel.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden