Weblog burgemeester Fred Veenstra: voorlezen

Foto De Fryske Marren

DFM - De weblog van burgemeester Fred Veenstra gaat deze keer over het plezier en belang van voorlezen, over de Fryske Foarlêswike van vorige week. Ook schrijft Veenstra over vijf jaar geleden, het jaar dat hij werd geïnstalleerd als burgemeester van De Fryske Marren.

Onderstaand de weblog:

Deze week was het weer de Fryske Foarlêswike. Ik vind het ieder jaar weer een feest om één of twee verhaaltjes over Tomke te mogen voorlezen op een peuterspeelzaal en daarna te horen wat de kinderen zelf te vertellen hebben. Dit jaar, ik had in Aldegea zullen voorlezen, kon het natuurlijk niet doorgaan. Maar de Afuk bedacht een alternatief. En nu staan er 12 filmpjes op YouTube. Twaalf Friezen, van Foppe de Haan tot Sybrand Buma lezen een Tomke-verhaaltje voor. Ik mocht ook meedoen. Iedereen kan dus nu luisteren naar de belevenissen van Tomke en zijn vrienden.

Voorlezen aan peuters, is dat nu iets wat hoort bij het werk van een burgemeester? Ik denk het wel, ik weet het eigenlijk wel zeker. Natuurlijk zijn we bijna de hele dag aan het vergaderen en proberen we dappere besluiten te nemen, maar de contacten met alle inwoners, van heel jong tot ontzettend oud, zijn ook essentieel. Het hoort bij de verbindende rol die iedere burgemeester hoort te vervullen.

Terwijl ik deze zin op papier zet bedenk ik me dat ik eerder iets dergelijks heb geschreven. Zoekend in oude blogs vind ik die van 30 oktober 2015, exact 5 jaar geleden. In die blog schrijf ik over een artikel van Jacques Wallage, oud-politicus en voormalig burgemeester. Wallage schreef een artikel over de verschillende rollen van een burgemeester. Hij noemde hem bestuursvoorzitter, sheriff en Sinterklaas tegelijk. Leiding geven aan raad en college, verantwoordelijk voor de openbare orde en ‘voorlezen uit het Grote Boek’.

En dat voorlezen doe je letterlijk voor kinderen (en soms ook in een verzorgingstehuis) en figuurlijk voor iedereen. Want het begrip voorlezen wordt door Wallage gebruikt als metafoor voor de verbindende rol; waardering verwoorden en mensen verbinden in goede en minder goede tijden. Het is jammer dat dat in de huidige omstandigheden vaak per brief, per blog of in een videoboodschap moet. Hopelijk is het snel weer anders.

In de blog van vijf jaar geleden schreef ik dat ik het stuk van Wallage en nog een aantal andere stukken wilde gebruiken om na te denken over de rol en positie van de burgemeester in de huidige tijd (2015 dus). En dat nadenken zou moeten leiden tot mijn afscheidstoespraak in Franekeradeel en de installatietoespraak in De Fryske Marren. Die installatie is dus al weer bijna vijf jaar geleden. Alle reden om ook die toespraak weer eens op te zoeken. Hoe keek ik in 2015, bij de start van mijn burgemeesterschap in de nieuwe gemeente, aan tegen mijn taak in De Fryske Marren en wat is ervan terecht gekomen? Een mooi onderwerp voor een volgende blog.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.