Weblog burgemeester Fred Veenstra: mondkapjes

Foto De Fryske Marren

DFM - De wekelijkse weblog van burgemeester Fred Veenstra gaat deze week over het dragen van mondkapjes. En daarmee over de vraag of Veenstra bij het doen van boodschappen met mondkapje het goede voorbeeld gaf of voor schut liep.

Onderstaande de weblog:

Vorige week riep ik op om nog een tijdje vol te houden in de strijd tegen corona. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Met het naleven van de simpele basisregels komen we een heel eind. Dat was vorige week de essentie van mijn blog.

Er was een aantal regio’s met het stempel ‘zorgelijk’. Vooral in de Randstad. Maar daar kwamen al snel meer regio’s bij. Onder andere Flevoland. In een radio-interview noemde ik dat Rutten vlak bij Lemmer ligt. In de Noordoostpolder, waar feitelijk nog minder besmettingen waren dan bij ons,  waren begin deze week de strenge regels voor de horeca van kracht. Bij ons nog niet. We zouden niet terecht moeten komen in de situatie dat groepen die in de polder niet langer een feest in een kroeg mochten vieren dat in ons gebied zouden komen doen. Elders in het land waren er al dergelijke signalen.

Inmiddels is de situatie volledig veranderd. Het aantal besmettingen neemt enorm toe. Niet alleen in de grote steden. Corona is overal, in de stad en op het platteland. Het kabinet heeft daarom besloten om de regels voor de ‘zorgelijke’ regio’s nu voor drie weken in het hele land in te voeren. Dus ook bij ons. Maar ook zonder dat besluit zouden we nu te maken hebben met die strengere regels. Sinds donderdag hoort ook Fryslân gezien het aantal besmettingen bij de zorgelijke gebieden waarvoor automatisch een aantal extra regels geldt. Onze gemeente had halverwege deze week na Leeuwarden de meeste besmettingen.

We hebben dus nu te maken met strengere regels voor de horeca, de culturele sector en ook voor samenkomsten in gebouwen of thuis. En daarnaast geldt sinds woensdag het dringende advies om in alle publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. In de winkel, het gemeentehuis, het benzinestation of een restaurant. Vanaf volgende week geldt dit dringende advies ook in het voortgezet onderwijs.

Ik deed donderdagmiddag een paar boodschappen in een lokale supermarkt. Met een mondkapje. Ik wist niet of ik nu het goede voorbeeld gaf of voor schut liep. Want zo te zien was ik de enige in de winkel die een mondkapje droeg. We zullen het er maar op houden dat iedereen nog aan het idee moet wennen of dat de mondkapjes inmiddels uitverkocht zijn. Want ik hoop, eigenlijk verwacht ik het, dat vrijwel iedereen het advies van het kabinet op zal volgen. En dat het aantal mensen dat een mondkapje draagt de komende dagen fors zal toenemen. In andere landen is dat inmiddels heel gewoon geworden.

We mogen geen middel onbenut laten om te zorgen dat het virus wordt teruggedrongen. Zolang er geen vaccin beschikbaar is hebben we alleen ons eigen gedrag om corona te bestrijden. We hebben het dus zelf in de hand. Blijf daarom meedoen, houd je aan de regels en adviezen. Het mondkapje went snel genoeg.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden